Foto: AFP/Scanpix
Saspringtas telefonsarunas laikā Vācijas kanclere Angela Merkele asi kritizējusi Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu par neveiksmēm miera procesa veicināšanā, piektdien ziņo Izraēlas laikraksts "Haaretz".

Atsaucoties uz avotiem Vācijā, laikraksts vēsta, ka kanclere nikni reaģējusi uz Netanjahu izteikto kritiku Vācijai par tās atbalstu palestīniešu izstrādātajai ANO Drošības padomes rezolūcijai, kurā nosodīta ebreju kolonistu apmetņu būvniecība.

"Kā Jūs uzdrošināties? Jūs esat tas, kas sarūgtinājis mūs. Jūs neesat spēris ne soli, lai sekmētu mieru," saskaņā ar laikraksta ziņoto Merkele teikusi Netanjahu.

"Haaretz" raksta, ka Netanjahu centies nomierināt Vācijas līderi, apgalvojot, ka gatavojas "divu vai trīs nedēļu laikā" ierosināt jaunu miera plānu.

Netanjahu biroja pārstāvis laikraksta ziņoto komentēt atteicās.

Savukārt Merkeles pārstāvis Štefans Zeiberts apstiprināja, ka telefonsaruna notikusi, bet aso sarunas toni gan noliedza.

"Tonis, par ko ziņoja Izraēlas laikraksts no avota, par ko man nekas nav zināms, noteikti nebija tas tonis, kādā runāja kanclere," pavēstīja Zeiberts.

Viņš piebilda, ka Merkele bieži un publiski kritizējusi strupceļu Tuvo Austrumu miera procesā, tostarp arī nesenās vizītes laikā Izraēlā, un šim jautājumam sarunās atvēlēta nozīmīga vieta.

Tajā pašā laikā "Haaretz", atsaucoties uz kādu avotu Netanjahu birojā, ziņo, ka premjers meklējis veidus miera procesa atdzīvināšanai, bet citi avoti savukārt vēsta, ka Izraēlas līderis nepiedāvātu nekādu miera plānu ārpus jaunām sarunām ar palestīniešiem.

Laikraksts vēsta, ka Netanjahu apsvēris iespēju piedāvāt pagaidu miera līgumu, izveidojot palestīniešu valsti aptuveni 50% no Rietumkrasta teritorijām.

Šādu priekšlikumu atbalsta arī Izraēlas izteikti nacionālistiski noskaņotais ārlietu ministrs Avigdors Lībermans.

Savukārt palestīnieši paziņojuši, ka neakceptēs nevienu līgumu, kas garantē viņiem tikai pagaidu valsts statusu, un pieprasa vienošanos, kas risina visus problemātiskos jautājumus, tostarp palestīniešu bēgļu tiesības atgriezties un Jeruzalemes statusu.

Tiešās sarunas Izraēlas un palestīniešu pašpārvaldes starpā sākās pagājušā gada 2.septembrī, bet tika pārtrauktas jau trīs nedēļas vēlāk, kad beidzās Izraēlas apmetņu būves moratorijs, ko Telaviva atteicās atjaunot.

Kamēr turpinās Izraēlas apmetņu būvniecība, palestīnieši sarunās atsakās piedalīties.

Kā jau ziņots, ASV 18.februāra vakarā ANO Drošības padomes balsojumā uzlika veto arābu valstu virzītajai rezolūcijai par ebreju kolonistu apmetņu būvniecības nosodījumu.

14 pārējie Drošības padomes locekļi palestīniešu vadības izstrādāto rezolūciju atbalstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!