Foto: EPA/LETA
Starp dokumentiem, ko drīzumā atklātībai varētu nodot tīmekļa vietne "WikiLeaks", ir arī slepena diplomātiskā sarakste, kas, domājams, iedragās Vašingtonas un Maskavas attiecības, piektdien raksta avīze "Kommersant".

Konfidenciālā diplomātiskā korespondence cita starpā iekļauj vispārēju vērtējumu par politisko situāciju Krievijā un "neglaimojušu Krievijas līderu" raksturojumu, atsaucoties uz informācijas avotu "WikiLeaks", vēsta laikraksts.

"Starp dokumentiem ir ASV diplomātu un Krievijas politiķu sarunu ieraksti, vērtējums par svarīgākajiem notikumiem Krievijā un analīze par to, kas notiek valstī, kā arī par tās iekšpolitiku un ārpolitiku," raksta "Kommersant".

Krievijas Ārlietu ministrija nav oficiāli saņēmusi informāciju par iespējamo dokumentu noplūdi, taču informāciju par atsevišķiem failiem, iespējams, sniegusi ASV vēstniecība Maskavā.

"WikiLeaks" neatklāj, kad gaidāma nākamā slepeno failu publiskošana vai arī kādi dokumenti tiks nodoti atklātībai.

Droši zināms vien tas, ka tiks publiskoti teju trīs miljoni dokumentu, kas būtu septiņreiz vairāk nekā pagājušajā mēnesī, kad atklātībai tika nodoti 400 000 slepenu failu par Irākas karu. Tā būtu trešā reize, ka "WikiLeaks" publisko lielu daudzumu konfidenciālu dokumentu.

Pirmā reize bija šā gada jūlijā, kad plašāka sabiedrība varēja iepazīties ar 77 000 ASV dokumentu par Afganistānas karu.

Austrālieša Džūljena Asanža dibinātā organizācija uzsver, ka dokumenti pievērsuši uzmanību bruņotajiem konfliktiem un apsūdzībām par irākiešu spēku veikto spīdzināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!