Foto: stock.xchng
Vācijas banka "NordLB" ir izdarījusi secinājumus no zaudējumus nesošā biznesa Baltijā un atbrīvosies no savas akciju daļas kopuzņēmumā "DnB NORD", kuru tā ir izveidojusi ar Norvēģijas lielāko banku "DnB NOR", atsaucoties uz avotiem banku aprindās, vēsta Vācijas biznesa laikraksts "Handelsblatt".

Baltijas valstīs un Polijā strādājošajā kopuzņēmumā "DnB NORD" Vācijas bankai "NordLB" pieder 49% akciju, bet Norvēģijas bankai "DnB NOR" - 51% akciju. Pēc pašreizējiem nosacījumiem, Norvēģijas partneris varētu iegūt atlikušās akcijas. "NordLB" norāda, ka pašlaik notiek izvērtēšanas process. Dalība "DnB NORD" Vācijas bankai ir radījusi lielus zaudējumus. Tagad banka vēlas no šīs dalības atteikties un ir uzsākusi konstruktīvas sarunas ar "DnB NOR", bet par rezultātu vēl ir pāragri ziņot.

Pašreizējās pārbaudes gaitā "NordLB" varētu atbrīvoties arī no Šveices "Skandifinanz". Krāpnieciskas darbības eksporta kredītu finansēšanā šeit koncernam radījušas 130 miljonu eiro (91 miljona latu) zaudējumus. Prokuratūra ziņo, ka divi aizdomās turētie jau ir apcietināti. Pirms dažām dienām "NordLB" uzraudzības padomes priekšsēdētāja vietnieks Tomass Mangs kritizēja bankas kontroles procedūras un paziņoja par pārbaudes uzsākšanu.

"NordLB" Gintera Dunkela vadībā līdz šim ir salīdzinoši labi izvairījusies no finanšu krīzes zemūdens klintīm, atzīmē laikraksts. Ja citu federālo zemju bankas, tādas kā "BayernLB", "HSH Nordbank", "Landesbank Baden-Wurttemberg" un "WestLB", bija spiestas prasīt miljardiem lielu palīdzību saviem īpašniekiem, "NordLB" izdzīvoja pašas spēkiem. Par to jāpateicas bankas konservatīvajam biznesa modelim, kurā galvenā loma ir klientiem, nevis kredītu biznesam.

Tomēr pilnībā izvairīties no finanšu krīzes arī "NordLB" nespēja. Īpaši tā skāra 2005.gadā izveidoto kopuzņēmumu ar "DnB NOR", kas darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Kopproduktam šajās valstīs piedzīvojot divciparu skaitļos mērāmu kritumu, pastāvīgi palielinājās arī kredītu norakstīšanas apjomi.

2009.gada pirmajos deviņos mēnešos "NordLB" zaudējumi šajā kopuzņēmumā sasniedza 158 miljonus eiro (111 miljonus latu), un ceturtajā ceturksnī tie, visticamāk, ir tikai auguši. Zaudējumu fāzes beigas vēl nav saskatāmas. Bez tam Dānijas finanšu tirgus uzraudzības iestāde, kas regulē "DnB NORD" darbību, prasa 10,5% kapitāla kvotu, kas nepieciešamību pēc kapitāla palielināšanas padara praktiski neizbēgamu.

Vēl pagājušajā gadā dominēja nostāja vienoti ar Norvēģijas partneri pārvarēt krīzi. Tajā pašā laikā "NordLB" valdes priekšsēdētājs Ginters Dunkels decembrī atzina, ka bizness Baltijā attīstās "ļoti smagi". Decembra beigās "NordLB" informēja, ka tās partneris kopuzņēmumu vēlas pakļaut rūpīgai pārbaudei.

Šādu izvērtēšanas iespēju paredz 2005.gadā noslēgtais līgums. Pēc sešu mēnešu pārbaudes vairākuma akciju turētājs var iegādāties visas akcijas. Savukārt "NordLB" var iegūt "DnB NORD" Polijas daļu. Taču tas neesot bankas nodomos, uzskata banku aprindās. Tā sauktā izvērtēšanas fāze sākās janvāra beigās un varētu noslēgties jūlija beigās.

"DnB NORD" bilances summa sasniedz 11 miljardus eiro (7,7 miljardus latu), tā nodarbina 3300 darbiniekus, un tai ir vairāk nekā 870 000 klientu, kuri tiek apkalpoti vairāk nekā 150 filiālēs Baltijā un Polijā.

Latvijā strādājošās "DnB Nord bankas" sabiedrisko attiecību vadītāja Teika Lapsa norādīja, ka līdz ar izmaiņām akcionāru struktūrā nekādā veida bankas klientiem saistošas izmaiņas nav plānotas un gaidāmas.

"DnB Nord bankas" mātesbanka ir "DnB NORD", kuras lielākais akcionārs ar 51% akciju ir "DnB NORD", bet 49% akciju kopuzņēmumā pieder "NordLB".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!