Krievijas dzelzceļa kompānijas "Rossijskije žeļeznije dorogi" (RŽD) uzņēmums "Oktobra dzelzceļš" no 1.jūnija atteicies vest uz Igauniju kokmateriālus, ko sagatavojušas 76 Ļeņingradas apgabala Kokrūpniecības uzņēmumu asociācijā ietilpstošās kompānijas, raksta "Kommersant".
Pēc apvienības vadītāja un uzņēmuma "Kingisepskij ļespromhoz" ģenerāldirektora Dmitrija Haneihas vārdiem, atteikums noticis, nepaskaidrojot iemeslus un bez oficiāla brīdinājuma.

Bija plānots, ka visas asociācijā ietilpstošās kompānijas jūnijā piegādās Igaunijai aptuveni 50 000 kubikmetru kokmateriālu jeb 1000 vagonu. Pēc Haneihas vārdiem, zaudējumi no viena kubikmetra piegādes apturēšanas pārsniedz 80 eiro (56 latus) diennaktī un katrs ražotājs dienā piegādā 1000-2000 kubikmetru kokmateriālu.

Līdz ar to četru dienu laikā kompāniju zaudējumi sasnieguši jau aptuveni 530 000 eiro (372 000 latu). Vienlaikus tās turpina maksāt dzelzceļa uzņēmumam dažādus maksājumus, kas paredzēti savstarpējos līgumos, un kopējie Ļeņingradas apgabala kokrūpnieku zaudējumi jūnijā var sasniegt četrus miljonus eiro (2,8 miljonus latu).

Kokrūpnieki uzskata, ka Igaunijas klientus tie varētu būt zaudējuši neatgriezeniski, jo alternatīva kravu piegādes ceļa Igaunijai nav un RŽD faktiski ir monopolists.

"Oktobra dzelzceļa" pārstāvis laikrakstu "Kommersant" informēja, ka pārvadājumu pārtraukšana saistīta ar plānoto sliežu ceļu remontu. Uzņēmuma Preses dienestā paskaidroja, ka remonts turpināsies gandrīz gadu un ierobežojumi skars ne tikai kokrūpniekus, bet arī citus tirgus dalībniekus.

Kokrūpnieku asociācijas vadītājs savukārt radušās pārvadājumu problēmas saista ar politiku un apgalvo, ka kokrūpnieki informāciju par plānoto remontu nav saņēmuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!