Lietuvā sākusi jūtami iekavēties papīra piegāde spiestuvēm un izdevniecībām, tādēļ pastāv iespēja, ka aizkavēsies arī mācību grāmatu un burtnīcu iespiešana un septembrī bērniem nāksies doties uz skolām ar tukšām mugursomām, vēsta laikraksts "Lietuvos žinios".
Papīra vairumtirdzniecības kompānijas "Schneidersohne Baltija" pārdošanas nodaļas vadītājs Arnolds Baņūns atzinis, ka pieaugošā darba apjoma dēļ papīrfabrikas pašlaik nespēj piegādāt pasūtījumus tik operatīvi kā pērn, tāpēc grāmatu izdošana Lietuvā var iekavēties par laiku no vienas nedēļas līdz mēnesim.

"Samazinoties papīra ražotāju skaitam, strādājošajās rūpnīcās darbu apjoms pieaug, tāpēc piegādes termiņi pagarinās, piemēram, pērn pasūtījumi tika piegādāti mēneša laikā, bet šogad - divos mēnešos. Jo ilgāks šis termiņš, jo grūtāk plānot pasūtījumus," viņš skaidrojis.

Pašlaik mācību grāmatu iespiedējiem ir pats karstākais darba laiks, tāpēc problēma īpaši saasinājusies. Baņūns žēlojies, ka ne visas izdevniecības papīru pasūta laikus. Pēc viņa teiktā, tās ir pārejošas grūtības un izdevējiem jāmācās pielāgoties situācijai.

Papīra deficīts nav vienīgā izdevēju un spiestuvju problēma - raizes sagādā arī papīra cenas, kuras sasniegušas nepieredzētu līmeni un joprojām turpina augt.

Daži izdevēji pieļauj, ka vairumtirgotāji ļaunprātīgi izmanto savu stāvokli, koriģēdami papīra cenu, kas veido aptuveni 70% no grāmatas pašizmaksas.

Apgādu "Alma litera" un "Šviesa" pārstāve Rasa Petruškevičūte gan atzinusi, ka papīra sadārdzināšanās bija paredzama, jo šāda tendence vērojama visā pasaulē. Viņa piebildusi, ka vispārējās inflācijas, algu kāpuma, papīra cenu un dažu pakalpojumu tarifu celšanās dēļ Lietuvā izdoto grāmatu cenas 2007.gadā varētu celties aptuveni par 10%. Daudzas papīra šķirnes līdz gada beigām varētu kļūt par aptuveni 15% dārgākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!