Polijas naftas kompānija "PKN Orlen" meklē stratēģisko partneri, kuram varētu pārdot 25% sava Lietuvas meitasuzņēmuma "Orlen Lietuva" jeb bijušās "Mažeiķu naftas" akciju, ceturtdien vēsta Polijas laikraksts "Dziennik Gazeta pravna".

Pēc tā rīcībā esošajām ziņām, lielākās izredzes kļūt par šādu stratēģisko partneri ir Kremļa pārvaldītajai Krievijas kompānijai "Rosņeftj", kas pārņēmusi bankrotējušās "Jukos" aktīvus, jo citi potenciālie investori no šādiem plāniem jau atteikušies.

Kā norāda laikraksts, tas saņēmis no "PKN Orlen" pārstāvjiem oficiālu apstiprinājumu, ka stratēģiskā partnera scenāriju uzskata par vienīgo iespējamo, jo par pilnīgu aiziešanu no Lietuvas netiekot runāts.

Lēsts, ka par šādu akciju paketi Polijas kompānija varētu saņemt 1,25 miljardus zlotu (221 miljonu latu) jeb uz pusi mazāk nekā par attiecīgu daļu tā maksāja pati, savulaik pērkot "Mažeiķu naftu".

"PKN Orlen" gan nav izpaudusi, kāda veida stratēģiskās partnerattiecības tā plāno. Eksperti piemin divas iespējas - vai nu 25% akciju pārdošanu vai arī koncerna pārveidošanu pakalpojumu uzņēmumā, kuram būtu jāapkalpo partneris, pārstrādājot tā naftu.

"Dziennik Gazeta pravna" spriež, ka otrais variants ir mazāk ticams, jo Mažeiķu naftas pārstrādes uzņēmumam jau ir pieredze no pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, kad tas, apkalpojot Krievijas koncernus, nonāca uz bankrota robežas, par pakalpojumiem saņemdams nevis naudu, bet naftu.

Kā ziņots, pēdējā laikā medijos aizvien biežāk izskan pieņēmumi, ka "PKN Orlen" varētu pārdot Lietuvas uzņēmumu kādai Kremļa kontrolētai kompānijai, ja tai neizdotos pārņemt savā īpašumā vai vismaz kontrolē Lietuvas kompāniju "Klaipedos nafta".

Polijas kompānija vēlas izbūvēt aptuveni 100 kilometrus garu naftas vadu no Klaipēdas uz Mažeiķiem un tādējādi samazināt transporta izmaksas, tomēr neriskē ieguldīt šādā objektā apmēram 300 miljonus litu (61,2 miljonus latu), kamēr nekontrolē pašu termināli. Poļiem rūp "Klaipedos nafta" kravu tarifu politika, ko viņi labprāt gribētu ietekmēt.

Savukārt Lietuva Klaipēdas termināli uzskata par stratēģiski svarīgu objektu un nesteidzas to pārdot.

Lietuvas premjers Andrjus Kubiļus runas par iespējamo Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcas pārdošanu vērtējis kā baumas, kuras viņš dzirdot jau pusotru vai pat divus gadus.LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!