Desmitiem "Taleban" kaujinieki, kas tika sagūstīti Kunduzā, nosmakuši kravas konteineros, kuros tie transportēti uz cietumu, otrdien ziņo laikraksts "The New York Times", citējot aculieciniekus.
Ziemeļu alianses spēki savus gūstekņus divu līdz trīs dienu ilgajā ceļā uz Šibarganas cietumu pārveda parastajos kravas konteineros. Daudzi no sagūstītajiem bija ārzemnieki, īpaši pakistānieši, kas brīvprātīgi pievienojās "Taleban" cīņā pret ASV spēkiem.

Ziemeļu alianses cietuma komandieris ģenerālpulkvedis Džurabeks sacīja, ka transportēšanas laikā no ievainojumiem vai skābekļa trūkuma dēļ miruši 43 ieslodzītie un vēl trīs nomiruši no gūtajiem ievainojumiem pēc ierašanās Šibarganā - uzbeku ģenerāļa Dostuma dzimtajā pilsētā.

Taču izdzīvojušie gūstekņi apgalvoja, ka transportēšanas laikā miruši vairāk nekā 100 cilvēki, raksta laikraksts.

Izdzīvojušie sacīja, ka gūstekņi pēc kārtas elpojuši caur mazu caurumu metāla konteinera sietā. Kāds gūsteknis apgalvoja, ka viņa automašīnā ceļā uz cietumu dzīvi palikuši tikai septiņi cilvēki no vairāk nekā 100.

Gūstekņi tika pārvestu no Kunduzas laikā, kad Mazāri Šarīfā notika sacelšanās, līdz ar to bija steidzami nepieciešams pārvietot gūstekņus.

Avīze citēja Džurabeka apgalvojumus, ka viņš ir saglabājis kārtību Šibarganas cietumā, kur atrodas aptuveni 3000 ieslodzītie, ēdinot gūstekņus un nodrošinot viņiem "pārizglītošanu".

"Es šeit esmu 24 stundas dienā," viņš uzsvēra. "Ja es te nebūtu, ieslodzītie apēstu viens otru."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!