Gruzijas līdzšinējā prezidenta Eduarda Ševardnadzes gāšanā skaidri saskatāma ASV miljardiera Džordža Sorosa līdzdalība un finansiālais atbalsts, apgalvo Kanādas laikraksts "Globe and Mail".
Laikraksta publikācijā minēti vairāki "piemēri, kas liecina par to, ka Soross devis nozīmīgu impulsu pret Ševardadzi vērstajai kustībai. Viņš [Soross] finansēja populāru opozīcijas telekanālu, kuram pagājušajā nedēļā bija būtiska loma atbalsta mobilizēšanā "samta revolūcijai" un.. sniedza finansiālu atbalstu jauniešu organizācijai, kas vadīja ielu protestus".

"Globe and Mail" uzsver: "Jau februārī miljardieris un finansists Džordžs Soross sāka darbu, kas lika pamatus Gruzijas prezidenta Eduarda Ševardnadzes gāšanai."

Toreiz par Sorosa institūta "Open Society" ("Atvērtā sabiedrība") līdzekļiem 31 gadu vecais gruzīnu aktīvists Giga Bokerija tika nosūtīts uz Serbiju, lai no kustības "Pretspars", kas bija piedalījusies bijušā Dienvidslāvijas prezidenta Slobodana Miloševiča režīma gāšanā, gūtu pieredzi diktatoru gāšanā, izmantojot ielu demonstrācijas.

Laikraksts norāda, ka 2003. gada vasarā par Sorosa fonda naudu uz Gruziju devās "Pretspara" aktīvisti, kas trīs dienas ilgos kursos apmācīja vairāk nekā tūkstoti studentu mierīgas revolūcijas rīkošanā.

"Brīvības institūtam", kura dibināšanā piedalījās Bokerija, bija būtiska loma ielu demonstrāciju organizēšanā Tbilisi, un faktiski ar šo demonstrāciju palīdzību Ševardnadze tika piespiests parakstīt paziņojumu par demisiju. "Globe and Mail" raksta, ka tieši Belgradā Bokerija sapratis, kā izmantot sabiedrības spiedienu - taktiku, kas izrādījās tik iedarbīga Tbilisi ielās pēc Gruzijā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kuru rezultātus Ševardnadzes pretinieki un rietumvalstu novērotāji atzina par viltotiem.

"Globe and Mail" rakstā minēts arī fakts, ka Soross "uztur draudzīgas attiecības ar Ševardnadzes galveno pretinieku Mihailu Saakašvili, kurš ieguvis juridisko izglītību Ņujorkā un kurš, domājams, tiks ievēlēts par prezidentu vēlēšanās, kas ieplānotas 2004. gada 4. janvārī. 2003. gadā Soross personīgi pasniedza Saakašvili sava fonda "Atvērtā sabiedrība" balvu".

"Tbilisi valdošais sabiedrības viedoklis ir, ka cilvēks, kurš izplānoja Ševardnadzes gāšanu, ir Soross," teica angļu valodā iznākušā Gruzijas laikraksta "Georgian Messenger" galvenais redaktors Zaza Gačečiladze.

Savukārt Bokerija, "kura "Brīvības institūts" saņēmis naudu gan no "Atvērtās sabiedrības", gan ASV valdības atbalstītā Eirāzijas institūta", atzīst, ka būtiska loma Ševardnadzes gāšanā bijusi vēl trim citām organizācijām.

Šīs organizācijas ir Saakašvili vadītā partija "Nacionālā kustība", telekanāls "Rustavi 2" un jauniešu kustība "Kmara!" ("Pietiek!"), kas aprīlī ar plakātu un grafiti palīdzību sāka kampaņu pret Ševardnadzi un Gruzijā valdošo korupciju.

"Visām trim organizācijām ir sakari ar Sorosu," uzsver "Globe and Mail". Gruzijas plašsaziņas līdzekļi informē, ka, piemēram, "Kmara!" aprīlī no Sorosa saņēmusi 500 tūkstošus ASV dolāru (278 tūkstošus latu). Daļa no šiem līdzekļiem, iespējams, tika izmantota trīs nedēļas ilgajos protestos, kad demonstranti no Gruzijas provincēm ar autobusiem tika vesti uz Tbilisi un pilsētas ielās tika izvietoti skaļruņi, bet pie parlamenta ēkas - milzīgs ekrāns, ap kuru pulcējās cilvēku pūļi.

Telekanāls "Rustavi 2" 1995. gadā no Sorosa saņēma naudu, lai sāktu raidīšanu, bet vēl lielāku summu tas saņēma pirms gada, kad laida klajā pret Ševardnadzi vērstu laikrakstu. Novērotāji atzīst, ka "Rustavi 2" lomu protestu laikā ir grūti pārvērtēt, norāda Kanādas laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!