Foto: DELFI Aculiecinieks
Pēdējā laikā Venēciju sākuši apmeklēt divas reizes vairāk tūristu, nekā tā spējīga uzņemt, ceturtdien vēsta laikraksts "La Stampa".

"Vēl nesen, parastā jūlija pirmdienā, pulksten 15.26 Venēcijas policija paziņoja, ka nokļūt pilsētā ar automašīnu no Pjacale Roma rajona ir neiespējami. Autostāvvietās vietu vairāk nav. Vērienīgie būvniecības darbi un haoss izsauc drebuļus un sajūtas, kā sprādziena epicentrā. No Venēcijas neaizmuksi: tā sākas vienā salas malā un beidzas otrā, un apkārt ir ūdens," norāda laikraksts.

"Šajās dienās Venēcija ir kā pilsēta, kas aprij pilnīgi visu (jo vairāk viesu, jo labāk, var pārdot ūdens pudeli par četri eiro (2,8 lati) gabalā) vai kā pilsēta, kas mokās ar tūrisma radīto haosu," raksta autore Orianna Sandri.

Bet, ja reiz tūrisms arī līdz šim ir bijis gana attīstīts, tad, kas vainojams pie situācijas pasliktināšanās? Pilsētas iedzīvotājiem uz to ir sava atbilde: viņi spiesti dzīvot līdzās cilvēku masām, kas plūst no Rialto tilta uz Svētā Marka laukumu un otrādi, un venēcieši klausās jauno tūristu jaunās sarunas.

Tiem, kas brauca jau iepriekš (japāņi, amerikāņi, ik pa 2 - 3 sezonām - turki), tagad ir pievienojušies arī brazīlieši un krievi. Viņi brauc ar piebāztiem makiem, bet ir absolūti nesagatavoti tam, ko var piedāvāt pilsēta.

Piemēram, ķīnieši un hinduisti, - liels pēdējo sezonu jaunums, - nav spējīgi saprast, ka tilts - tas nav tornītis, uz kura jāapstājas un jāfotografējas, tilts - tā ir pāreja no viena krasta otrā.

"Sastrēgumi, nervozitāte, apvainojumi ir kļuvuši par normu: tie, kuri dzīvo (vai cenšas to darīt) Venēcijā un nav tieši ieinteresēti dažādu nieku tirdzniecībā, tostarp, kebabu un minerālūdens pārdošanā, situāciju vairāk nespēj izturēt," raksta "La Stampa".

"Kopš svētdienas tūristiem un pilsētas iedzīvotājiem ir ieviestas atsevišķas rindas uz kuģīšiem, bet pagaidām tikai Rialto piestātnē un ierobežotam reisu skaitam. Šī norma, jācer, nomierinās satrauktos Venēcijas iedzīvotājus, kuri katru dienu saņem zilumus no visur klaiņojošo tūristu mugursomām," cer "La Stampa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!