Ziemeļkorejas karavīriem dota pavēle šaut uz tiem, kuri bez atļaujas mēģina šķērsot robežu, lai nepieļautu masveidīgu pārbēgšanu pēc šoku izraisījušās valūtas revalvācijas, kas iznīcināja iedzīvotāju iekrājumus, pirmdien ziņo Dienvidkorejas laikraksts "Chosun Ilbo".

Laikraksts norāda, ka pavēle tikusi dota, lai nepieļautu ietaupījumus zaudējušās Ziemeļkorejas vidusšķiras iedzīvotāju masveidīgu bēgšanu uz Ķīnu.

"Mums nav informācijas par iespējamām nekārtībām vai masveida pārbēgšanu, taču, tā kā ziemeļkorejieši līdz šim nekad nav rīkojuši kolektīvus protestus, viņi acīmredzot izvēlēsies pārbēgšanu, ja situācija pasliktināsies," laikraksts citē kādu vārdā neminētu Seulas drošības dienesta darbinieku.

Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija atteicās komentēt šo ziņu, kas liecina par tautas sašutumu un vilšanos komunistiskajā valstī.

Pāreja uz jauno valūtu beidzās svētdien, taču sabiedrības neapmierinātība un apmulsums ir saglabājies, raksta Seulā bāzētais interneta laikraksts "DailyNK".

Iedzīvotāji varēja apmainīt veco vonu banknotes attiecībā 100 : 1, taču tika noteikti ierobežojumi apmaināmajai kopsummai, kas lika daudziem baidīties par savu ietaupījumu zaudējumu.

"Chosun" norāda, ka drošības iestādēs noteikts trauksmes stāvoklis, kad vairākās pilsētās atkritumu kaudzēs tika atrastas saplēstas vecās naudaszīmes ar mirušā prezidenta Kima Irsena attēlu.

Ir parādījušies grafiti un skrejlapas, kurās kritizēts pašreizējais līderis Kims Čenirs, raksta avīze.

Analītiķi uzskata, ka revalvācijas mērķis ir apspiest brīvā tirgus ekonomikas asnus, kas sākuši parādīties, un nostiprināt režīma kontroli pār valsti.

Ziemeļkorejas Centrālās bankas pārstāvis Jo Sonhjons teicis, ka revalvācijas mērķis bijis vājināt brīvo tirgu un nostiprināt sociālistisko sistēmu.

Japānā bāzētais un Phenjanu atbalstošais laikraksts "Choson Sinbo" pagājušajā nedēļā rakstīja, ka Ziemeļkoreja "turpinās nostiprināt "sociālistiskos principus un kārtību ekonomikas vadīšanā", un veiks papildu pasākumus, lai apturētu nekārtības.

Pēdējos gados režīms ir centies likvidēt ielu tirgus, kuri radās pēc nacionālās pārtikas sadales sistēmas sabrukuma deviņdesmito gadu bada laikā.

Varas iestādes izvērsušas plašu reklāmas kampaņu, lai attaisnotu šo šoka pasākumu, raksta "DailyNK". Tiek izmantoti transportlīdzekļi ar skaļruņiem, lai pamatotu strādniekiem un zemniekiem pārmaiņas kā "izcilu sociālistisku reformu", stāsta informētāji no Ziemeļkorejas.

"DailyNK" raksta, ka varas iestādes sabiedrības sašutuma ietekmē vairākkārt mainījušas savu politiku. Sākotnēji apmaināmā kopsumma tika ierobežota ar 100 000 vonu (aptuveni 30-50 dolāru - 14-23 lati - pēc melnā tirgus kursa), taču pēc tam šī summa tika palielināta līdz 300 000 vonu četru cilvēku ģimenei.

Atlikušo veco valūtu var deponēt bankās, taču ziņo, ka iedzīvotājiem varētu liegt piekļuvi viņu noguldījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!