Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Lietuvas Vītauts Landsberģis uzskata, ka Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva piedāvātā jauna Eiropas drošības sistēma paralizēs NATO, trešdien vēsta delfi.lt.
"Tā ir Eiropas drošība bez NATO vai ar Krievijas veto paralizēta alianse," EP Baltijas-Eiropas grupas sēdē sacīja Landsberģis.

Eiropas kopienas kolektīvās drošības ideju Medvedevs izteicis "Lielā astotnieka" (G8 ) tikšanās laikā Japānā šī gada jūlijā. Krievijas prezidents Eiropas līderiem vairākkārt oficiāli piedāvājis sarīkot starptautiskās sarunas par jaunu drošības sistēmu, kas aptvertu 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, Krieviju un ASV.

Tomēr rietumvalstu diplomāti paziņojuši, ka Krievijas projektu neizskatīs, kamēr Maskava neatsauks savu lēmumu par dalības apturēšanu Līgumā par konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā (CFE).

Pēc Landsberģa vārdiem, Medvedeva ierosinājums nav noraidīts pieklājības pēc, tomēr politiskajās diskusijās tiek atzīts tā postošais mērķis.

Viens no augstu stāvošajiem ASV pārstāvjiem norādījis, ka Krievijas priekšlikums Eiropai nav vajadzīgs un tas ir mēģinājums novājināt NATO, kuru Medvedevs nosaucis par aukstā kara paliekām.

Tomēr Medvedeva ideju atbalstījis Francijas prezidents Nikolā Sarkozī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!