Piektdien Pērnavā, Igaunijā, Baltijas Asamblejas ārkārtas plenārsēdē Latvija, Igaunija un Lietuva pieņēma deklarāciju, kurā aicina Krieviju atzīt PSRS okupāciju, informēja Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Aigars Pētersons.
Deklarāciju, kuru izstrādāja Igaunijas parlamenta Rīgikogu deputāti, šodien vienbalsīgi atbalstīja arī Lietuvas un Latvijas parlamentārieši, informēja Pētersons.

Baltijas Asambleja aicina Krievijas Valsts domi atzīt Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautām nodarīto netaisnību, ciešanas un kaitējumu, ko pēc Otrā pasaules kara radīja totalitārais komunistiskais režīms un Baltijas valstu militārā okupācija.

Dokuments ir pieņemts kontekstā ar tuvojošos 60.gadskārtu, kopš Eiropā beidzies Otrais pasaules karš, kā arī ņemot vērā to, ka kara beigas neatnesa brīvību Austrumeiropas nācijām, arī Baltijas valstīm.

Ar deklarāciju Baltijas valstis cer mainīt Krievijas un arī Eiropas Savienības, kā arī ASV attieksmi šajā Baltijas valstīm ļoti jūtīgajā vēsturiskajā jautājumā, iepriekš sacīja Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs.

Pērnavā, Igaunijā, piektdien darbu beidza Baltijas Asamblejas un Ziemeļu Padomes 5.kopīgā sēde. Tās delegāti sprieda par demokrātijas un pilsoniskas sabiedrības nostiprināšanu Baltijas valstu un Ziemeļvalstu kaimiņvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!