Kaut arī nekādi starptautiskie līgumi neaizliedz parastā bruņojuma tirdzniecību ar Irānu, Latvijā aizturētais kontrabandas kravas sūtījums var sarežģīt Krievijas un ASV attiecības, raksta Krievijas interneta izdevums "Gazeta.ru".
Latvijas drošības dienesti naktī uz otrdienu starptautiskajā lidostā "Rīga" aizturēja kontrabandas kravu ar dažādām tankiem un lidmašīnām paredzētām detaļām, tostarp nakts redzamības iekārtām, kāpurķēdēm u.c., kas tika sūtītas uz Irānu. Krava Latvijā ievesta no Krievijas. Pēc ekspertu domām, Krievijā ražotās bruņutehnikas rezerves daļas, iespējams, bija paredzētas teroristiskām organizācijām.

Krievijas amatpersonas atteikušās sniegt kādus komentārus saistībā ar aizturēto kontrabandas kravu.

Krievijas Federālā drošības dienesta preses pārstāvis "Gazeta.ru" sacīja, ka dienests nav piedalījies kontrabandas sūtījuma atklāšanā. "Ja tā būtu Krievijas un Latvijas specdienestu kopīga liela operācija, tad par to tiktu paziņots oficiāli," sacīja pārstāvis. Arī Krievijas militāro tehnoloģiju ražotājs "Rosoboroneksport" neko par šo kravu nezina.

Tomēr ziņas par kārtējo militārā aprīkojuma sūtījumu Irānai visvairāk interesē nevis Krieviju, bet ASV, raksta izdevums. "Gazeta.ru" norāda, ka ASV ir vienīgā valsts, kas ievēro savu ieroču tirdzniecības embargo ar Teherānu.

Nekādas starptautiskas sankcijas, kas aizliedz pārdot Irānai ieročus neeksistē. Tomēr amerikāņi jau daudzus gadus rūpīgi izseko visus ieroču sūtījumus Irānai un saviem spēkiem soda valstis, kas šos ieročus sūta. Tā jau ir noticis ar vairākiem Krievijas institūtiem, pret kuriem ieviestas sankcijas. Šogad ASV ieviesa sankcijas pret kādu Ķīnas kompāniju, kas Irānai pārdeva raķešu daļas.

"Gazeta.ru" prognozē, ka ASV būs viena no pirmajām valstīm, kam Latvijas varas iestādes ziņos par pārtverto sūtījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!