Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas Čeļabinskas apgabala tiesa par mēģinājumu uz Kazahstānu pārdot Otrā pasaules kara laika tanku T-34 kādam Maskavas uzņēmējam piespriedusi trīs gadu nosacītu cietumsodu, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Tanku maskavietis bija nopircis Latvijā par 20 tūkstošiem eiro. Tas pa dzelzceļu nogādāts Krievijā, kur reģistrēts kā vēsturisks kolekcijas priekšmets.

Pēc tam uzņēmējs par muzeja eksponātu atzīto tanku vienojies pārdot Kazahstānā par 230 tūkstošiem eiro, liecina Federālā izmeklēšanas biroja atklātā informācija. Taču šoreiz maskavietis, nevēloties maksāt lielu nodevu, nav kravu noformējis kā kultūras vērtību.

T-34 pa dzelzceļu tika nosūtīts uz Kazahstānu, taču pircēju tā arī nesasniedza, jo muitas kontroles laikā to pamanījuši robežsargi. Tanka īpašnieks tika aizturēts un pret viņu ierosināta lieta par kultūras vērtību kontrabandu. Tiesa kungam piespriedusi trīs gadu nosacītu cietumsodu.

Pats tanks ir konfiscēts un nodots Krievijas varasiestādēm.

T-34 ir viens no atpazīstamākajiem kara laika padomju tankiem. Konkrētais eksemplārs, ko mēģināja pārdot uz Kazahstānu, ir 1944. gadā bruņojumā pieņemtā pēdējā T-34 modifikācija T-34-85.

Tanks nav atrasts Latvijā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!