Foto: DELFI
Valsts prezidents Andris Bērziņš svētdien, uzsākot oficiālo vizīti Kazahstānā, atklāja pieminekli represēto Latvijas iedzīvotāju piemiņai Spaskas memoriālajā kompleksā un novēlēja gan latviešu, gan kazahu tautām neazimirst drūmās vēstures lappuses, lai tās nekad neatkārtotos.

Staļina represiju laikos uz Karagandas apgabalā izveidoto nometni "Karlag" tika izsūtīti 1074 Latvijas iedzīvotāji. Prezidents aicināja atcerēties tos latviešus, kuri izgājuši moku ceļu un palika šeit. Prezidents uzvēra, ka šī piemiņa jātur svēta, jānodrošina, lai tā neizplēn, jo svarīgākais vēstures uzdevums ir nepieļaut baiso notikumu atkārtošanos.

Pēc prezidenta uzrunas Latvijas politiski represēto biedrības vadītājs Gunārs Resnais izkaisīja virs pieminekļa vietas no Daugavgrīvas atvesto zemi, lai tā kļūtu par simbolisko dūnu tiem, kas šeit atdusas.


Kopuma pēdejo 29 gadu laikā Spaskas memoriālā uzstādīti 22 dažādu valstu pieminekļi, godinot savus represētos tautiesus, kuri nonāca Karlagā. Pirmo pieminekli uzstādīja Japāna, bet memoriālā ir arī pieminekļi ebrejiem, korejiešiem, rumāņiem, ukraiņiem, vāciešiem un citu tautību pārstāvjiem.

Pieminekli Latvijas represētajiem veidojis tēlnieks Pauls Jaunzems no granīta akmens, kas iegūts Karagandas apgabalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!