Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien Maskavā paziņoja, ka nav iespējams apspriest neatzīto republiku – Abhāzijas un Dienvidosetijas – drošības garantēšanas iespējas, neizskatot jautājumu par to statusu, ziņo BBC.
Lavrovs atzina, ka jautājums par Gruzijas neatzīto republiku statusu izslēgts no ugunspārtraukšanas vienošanās gala varianta, kas panākts starp Maskavu un Tbilisi ar Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī starpniecību.


"Gala variantā atsaucē uz punktu, kurš tika saskaņots ar Sarkozī un kuru Francijas prezidents apņēmies atbalstīt sarunās ar Tbilisi, nav tieši pieminēts jautājums par republiku statusu," trešdien pauda Lavrovs.

Taču "frāze par to, ka nepieciešama starptautiskā apspriešana par stabilu drošību Dienvidosetijā un Abhāzijā, nozīmē, ka šo jautājumu nevar risināt ārpus republiku statusa konteksta," pauda ministrs.

Krievijas ārlietu ministrija uzstāj, ka starptautiskajai sabiedrībai jāizskata republiku drošības jautājums, "ņemot vērā esošo situāciju un Abhāzijas un Dienvidosetijas administratīvo pārvaldi".

Jau ziņots, ka ar Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī starpniecību otrdien vēl vakarā tika panāktā Gruzijas piekrišana sešu punktu pamiera plānam, kas paredz karaspēka atvilkšanu, uguns pārtraukšanu, un arī sarunas par Abhāzijas un Dienvidosetijas statusu.

Konflikts izcēlies pagājušo piektdien, un tajā iesaistījās Krievija, iebrūkot Gruzijas teritorijā. Pirmdienas vakarā Somijas un Francijas ārlietu ministri nogādājuši uz Maskavu Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili parakstīto uguns pārtraukšanas piedāvāju. Maskava neatkāpās no savas nostājas un turpināja "miera uzspiešanas" operāciju līdz otrdien pēcpusdienā Krievijas prezidents paziņojis par tās pārtraukšanu.

Ar Sarkozī starpniecību tika panākta sešu punktu vienošanās starp Krieviju un Franciju, ko Sarkozī nogādājis Tbilisi un panācis Saakašvili piekrišanu tai. Taču aizvien nav skaidrības, vai karadarbība ir patiešām pārtraukta, jo abas puses ik pa laikam ziņo par apšaudēm un uzbrukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!