Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Valsts sekretārs Entonijs Blinkens un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ceturtdien aizvadījuši īsu sarunu G- 20 valstu grupas augstāko diplomātu tikšanās laikā, ceturtdien paziņoja Savienoto Valstu amatpersona, kuru citē "Politico".

Aptuveni 10 minūšu garā saruna ir pirmā reize, kad abi kolēģi satiekas aci pret aci, kopš Krievija uzsāka brutālu iebrukumu Ukrainā, kas ir novedis pie dziļi saspīlētām attiecībām starp Maskavu un Vašingtonu.

ASV amatpersona sacīja, ka Blinkens izmantoja īso sarunu G-20 sanāksmes kuluāros Ņūdeli, lai izteiktu Lavrovam trīs vēstījumus: ASV turpinās atbalstīt Ukrainu tās aizsardzībā pret Krieviju tik ilgi, cik nepieciešams, lai izbeigtu konfliktu; ka Krievijai atkal jāpievienojas "New START" kodollīgumam; un ka Krievijai jāatbrīvo ieslodzītais amerikānis Pols Velans.

Amatpersona piebilda, ka Blinkens Lavrovam "atspēkojis" jebkādu domu, ka ASV atbalsts Ukrainai varētu samazināties, un ka valsts sekretāram no Krievijas ārlietu ministra nav radies iespaids, ka Maskavas uzvedība kaut kā mainīsies.

Pēdējo reizi abi kolēģi klātienē tikās 2022. gada janvārī, tieši pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā. Kopš Krievijas iebrukuma 2022. gada 24. februārī Blinkens un Lavrovs kopā ir apmeklējuši vairākas starptautiskas konferences, taču līdz ceturtdienai izvairījās no jebkādas saskarsmes aci pret aci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!