Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdien Brazīlijas prezidenta Luissa Inasiu Lulas da Silvas, kura nostāja par Krievijas iebrukumu Ukrainā raisījusi sašutumu Rietumu un ASV vidū, administrācija tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, ziņo medijs "Al Jazeera".

Lavrovs Braziljā pirmdien ar Lulas administrāciju apsprieda tirdzniecības jautājumus un Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Esam pateicīgi mūsu Brazīlijas draugiem par viņu skaidro izpratni Ukrainas situācijā. Esam pateicīgi par viņu vēlmi iesaistīties, lai rastu veidus, kā situāciju atrisināt," pēc sarunas ar Brazīlijas ārlietu ministru Mauro Vieiru komentēja Lavrovs.

Cenšoties gūt personīgu labumu no Brazīlijas neiejaukšanās un atvērtās diplomātijas tradīcijām, Lula ir izvirzījis sevi kā starpnieku miera sarunās, lai izbeigtu Krievijas agresiju Ukrainā, skaidro medijs.

Lula sadusmoja vairākas Ukrainas sabiedrotās valstis, kad viņš nedēļas nogalē aicināja Rietumus pārstāt apgādāt karu ar ieročiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Šis aicinājums sekoja īsi pēc prezidenta vizītes Ķīnā, kur viņš šo jautājumu apsprieda ar prezidentu Sji Dzjiņpinu. "ASV ir jābeidz iedrošināt karu un jāsāk runāt par mieru," sestdien komentēja Lula. Viņš arī aicināja karā neiesaistītās valstis mudināt Krieviju un Ukrainu uz miera sarunām.

Tomēr izsakoties, ka Ukrainas konfliktā vainojamas ir vairākas iesaistītās puses un ASV, sūtot ieročus, esot "iedrošinājušas" karu, Lula veicinājis saspringtu situāciju ar Vašingtonu un tās sabiedrotajiem.

Baltā nama Nacionālās Drošības padomes koordinators Džons Kērbijs Lulas izteikto nostāju raksturojis kā "vienkārši maldinošu", jo Brazīlijas prezidenta izteiktie komentāri "likuši domāt, ka ASV un Eiropa nav ieinteresēta mierā, vai, ka mēs dalām atbildību par karu".

Tomēr Lulas izteikto viedokli neatbalsta liela daļa Brazīlijas sabiedrības. Braziljā ielās izgāja protestētāji, kas nosodīja Lavrova vizīti un Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Lulas nostāja iezīmē šķelšanos starp Ukrainas Rietumu sabiedrotajiem un citām valstīm, kuras nevēlas izvēlēties starp attiecībām ar Krieviju un ASV, skaidro aģentūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!