Foto: AFP/Scanpix

Otrdien Parīzes Dievmātes katedrālē notikusī pašnāvība bija "politisks akts" ar mērķi "pamodināt Francijas cilvēkus", paziņoja Francijas galēji labējās partijas "Nacionālā Fronte" līdere Marina Lepēna. Par to trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

78 gadus vecs vīrietis, kurš identificēts kā godalgots galēji labējais vēsturnieks Dominiks Vēners, otrdien nošāvās pie Parīzes Dievmātes katedrāles altāra, mirklī, kad dievnamā atradušies aptuveni 1500 apmeklētāji, ziņo BBC.

Īsi pirms pašnāvības vēsturnieks savā blogā kritizējis jauno Francijas likumu, kas legalizē homoseksuālu pāru laulības.

"Visu cieņu Dominikam Vēneram, kura pēdējais, augstākajā mērā politiskais akts bija mēģināt pamodināt Francijas cilvēkus," paziņoja Lepēna. Izsakot cerību, ka "Francija atdzims un izglābs sevi".

"Vēnera kunga dramatiskā rīcība bija protests pret sabiedrības sabrukšanu," aģentūra AFP citē citu "Nacionālas Frontes" biedri Bruno Golnišu.

Vēsturnieks, atrodoties pie Parīzes Dievmātes katedrāles galvenā altāra, izvilcis ierocis, ielicis stobru mutē un sašāvis sevi. Incidents noticis otrdien neilgi pēc četriem, informēja policija.

Lai gan pie mirušā ir atrasta zīmīte, policija tās saturu neatklāj, norādot, ka pašnāvnieks nav atstājis nekādu paziņojumu.

Vairākas stundas pirms pašnāvības Vēners savā blogā kritizējis jaunpieņemto likumu, kas atļauj homoseksuālu pāru laulības.

"Ir nepieciešama jauna iespaidīga un simboliska rīcība, lai pamodinātu aizmigušos un sapurinātu anestezēto apziņu. Mēs ieejam laikā, kad pēc vārdiem ir jāseko darbībai," rakstīja Vēners.

Vēners kādreiz bija biedrs "Slepenās armijas organizācijai" (OAS), kas sešdesmito gadu sākuma iebilda Alžīrijas neatkarībai un mēģināja nogalināt Francijas prezidentu Šarlu de Golu, skaidro BBC.

850 gadu vecā Parīzes Dievmātes katedrāle ir visapmeklētākais objekts Francijā, katru gadu to apmeklē ap 13 miljoniem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!