Libērijas karojošās frakcijas, politiskās partijas un civilās sabiedrības grupas pirmdien parakstīja plašu miera līgumu, kurā izklāstīts politisko un militāro pasākumu plāns, lai 2006.gadā valstī atjaunotu konstitucionālu vadību.
Miera līgums tika parakstīts pēc vairāk nekā divus mēnešus ilgām sarunām, kuras vadīja Rietumāfrikas valstu ekonomikā kopiena (ECOWAS).

Miera līgumu svinīgā ceremonijā Ganā parakstīja Luiss Brauns no pašreizējās Libērijas valdības, Sekou Konehs no nemiernieku organizācijas "Apvienotie libērieši izlīgšanai un demokrātijai" (LURD) un Tomass Nimelijs no "Kustība demokrātijai Libērijā". Līgumu parakstīja arī civilās sabiedrības un politisko partiju pārstāvji.

Miera līgums paredz, ka prezidenta Čārlza Teilora vietā stājušais viceprezidents Mozus Blā no amata atkāpsies 14.oktobrī, kad varu pārņems pagaidu administrācija, lai gatavos demokrātiskām nacionālām vēlēšanām, kam jānotiek ne vēlāk kā 2005.gadā.

Libērijas frakcijas jau otrdien varētu nosaukt kandidātus pārejas administrācijai.

Libērijas galvaspilsētā Monrovijā ziņas par parakstīto pamieru uztvēra piesardzīgi, tomēr ar cerībām, ka tas izbeigs sporādisko vardarbību.

Vašingtonā Baltā nama pārstāvis sacīja, ka šis miera līgums nodrošina libēriešiem "bezprecedenta iespēju uzsākt izlīgšanas un samierināšanās procesu, lai radītu mierīgu, stabilu un turīgu Libēriju".

Miera līgums kļuva iespējams pēc tam, kad no prezidenta amata atkāpās Čārlzs Teilors un devās trimdā uz Nigēriju.

Nevienu no pagaidu administrācijas diviem galvenajiem posteņiem neieņems ne pašreizējās valdības pārstāvji, ne divu lielāko nemiernieku grupu locekļi.

Tuvākajās dienās administrācijas priekšsēdētāju un vicepriekšsēdētāju izvēlēsies no politisko partiju un civilās sabiedrības iesniegto kandidātu saraksta.

Novērotāji uzskata, ka šī ir labākā miera iespēja, kāda Libērijai ir bijusi pēdējo 14 gadu laikā.

Svētdien Libērijā turpināja ierasties miera uzturētāji no Nigērijas, kas tagad kontrolē visu galvaspilsētu un arī nelielu teritoriju ap to. ASV palīdzībai ir nosūtījušas 200 kareivjus, un vēl 2000 atrodas uz trim ASV karakuģiem, kas atrodas Libērijas piekrastē.

ASV prezidents Džordžs Bušs pirmdien paziņoja, ka oktobrī ASV spēku vietā stāsies ANO spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!