Foto: AFP/Scanpix
Libērijā otrdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā ir uzvarējusi pašreizējā valsts vadītāja Elena Džonsone-Sērlīfa, iegūstot vairāk nekā 90% balsu, piektdien informē raidsabiedrība BBC.

Pašreizējās prezidentes sāncensis Vinstons Tabmens dažas dienas pirms vēlēšanām aicināja savus piekritējus boikotēt balsošnau un paziņoja, ka neatzīs to rezultātus.

Iznākumā vēlēšanās piedalījās tikai aptuveni 37 % no balstiesīgajiem valsts pilsoņiem.

Pirmajā vēlešanu kārtā par Džonsoni - Sērlīfu nobalsoja 43 % vēlētāju, bet Tabmens ieguva 32%. Pēc tam viņs un vēl citi kandidāti paziņoja, ka vēlešanaš notikusi masveida biļetenu viltošana un bijuši citi pārkāpumi.

Policija pirmdien 7. novembrī ar asaru gāzi, stekiem un šaujamieročiem izklīdināja Tabmena piekritējus, kas rīkoja demonstrāciju uz automaģistrāles pie viņa vēlēšanu štāba. Šajā policijas uzbrukumā gāja bojā vismaz divi cilvēki.

Džonsone-Sērlīfa paziņoja, ka centīsies panākt izlīgumu, izveidojot valdību, kurā būtu iekļauti arī opozīcijas pārstāvji. "Es vērsīšos pie visiem prezidenta kandidātiem. Vēl nav zināms, ko es viņiem piedāvāšu. Esmu pārliecināta, ka mēs spēsim samierināt tautu," sacīja prezidente.

Starptautiskie novērotāji gan atzinuši, ka pēdējā vēlešanu kārtā nekādi pārkāpumi nav konstatēti. ASV Valsts departaments paudis nožēlu par Tabmena lēmumu - boikotēt vēlēšanas. Opozīcijas kandidāta rīcību nosodījusi arī Afrikas Valstu Savienība.

Kā ziņots, šā gada Nobela Miera prēmija piešķirta Libērijas prezidentei Elenai Džonsonei-Sērlīfai, libēriešu miera aktīvistei Leimahai Gbovī un jemeniešu preses brīvības aizstāvei Tavakulai Karmanai

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!