Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas valdība paziņojusi, ka neatzīst Hāgas Starptautiskās krimināltiesas jurisdikciju un nav ratificējusi tās dibināšanas dokumentus – Romas statūtus, kritizējot šo organizāciju pēc tam, kad Tiesas prokurors paziņoja par ieceri izdot starptautisku aresta orderi triju augstu Lībijas amatpersonu arestam.

Lībijas ārlietu ministra vietnieks Haleds Kaīms Hāgas tribunāla darbību nodēvējis par "aopšaubāmu" un "vērstu pret Āfrikas valstu politiķiem".

Jau vēstīts, ka līdz maija beigām Starptautiskā Krimināltiesa varētu izdot ilggadējā Lībijas līdera Muamara Kadafi aresta orderi, liedzot pulkvedim bēgt no valsts un paslēpties trimdā, pagājušajā nedēļā paziņoja Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratinī. Tiesas pārstāvis Luiss Moreno gan pauda pārsteigumu par šādiem ministra paziņojumiem, norādot, ka maija sākumā tiesa saņēmusi lūgumu izdot Kadafi aresta orderi, bet par to vēl lems.

ANO Drošības padome jau februāra nogalē vienbalsīgi nolēmusi lūgt tiesai izmeklēt sacelšanās laikā pret Kadafi režīmu, iespējams, pieļautos noziegumus pret cilvēktiesībām.

Jau ziņots, ka Lībijas valsts televīzija pagājušajā nedēļā demonstrēja video no vietējo cilšu vadoņu tikšanās ar Kadafi, kurš nebija parādījies publiskajā telpā kopš nakts uz 1.maiju, kad NATO bombardēšanā Tripolē gāja bojā viņa dēls un trīs mazbērni. Aviācijas trieciena mērķis bija Lībijas līdera dēla māja. Izskanējušas aizdomas, ka ari pats līderis patiesībā ir gājis bojā vai cietis šajā triecienā. Lībijas varas iestāžu pārstāvji iepriekš Kadafi izvairīšanos no publicitātes skaidroja ar sērām.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas militārā apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā uzsāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!