Foto: AFP/Scanpix

Teju 15 000 ēģiptiešu no kara pārņemtās Lībijas atgriezušies dzimtenē, robežu šķērsojot pie Ēģiptes Vidusjūras piekrastes pilsētas Sellūmas, bet vēl vismaz 1000 dzimtenē atgriezies caur Tunisiju, pirmdien paziņoja Ēģiptes oficiālie mediji un Tunisijas amatpersonas.

Grupējuma "Islāma valsts" džihādisti šomēnes Lībijā nogalināja 21 Ēģiptes kristieti, saviem upuriem nogriežot galvas, un slaktiņa video ievietoja tīmeklī. Reaģējot uz slaktiņu, Kaira mudinājusi tūkstošiem ēģiptiešu, kas joprojām strādā Lībijā, pamest šo valsti, un ir norīkojusi lidmašīnas tautiešu pārvešanai no Tunisijas atpakaļ uz Ēģipti.

14 585 ēģiptieši atsaukušies valdības pamudinājumam un dzimtenē atgriezušies caur Sellūmas robežpunktu, vēsta oficiālā ziņu aģentūra MENA, norādot, ka tikai pirmdien vien pie Sellūmas robežu šķērsojuši 3018 ēģiptieši.

Savukārt caur Tunisiju kopš piektdienas no Lībijas evakuēts vismaz 1000 ēģiptiešu, pirmdien pavēstīja Tunisijas Transporta ministrija.

Robežas Lībijas pusē turpina pulcēties ēģiptieši, kas vēlas iekļūt Tunisijā, savukārt sacīja Tunisijas muitas amatpersona.

Pēc kristiešu slaktiņā Ēģiptes kara aviācija veikusi vairākus uzlidojumus "Islāma valsts" objektiem Lībijā. Pagājušajā nedēļā uzlidojumos islāmistu mērķiem piedalījās kā Ēģiptes, tā Lībijas kara lidmašīnas.

Kopš 2011.gada augustā NATO aviācijas atbalstītie nemiernieki gāza pulkveža Muamara Kadafi režīmu, Lībijā tā arī nav izdevies ieviest efektīvu valsts pārvaldi un likuma varu.

Lībijas valdība nespēj pakļaut kontrolei valsti, kurā darbojas milzum daudz bruņotu kaujinieku vienību, bandu un islāmistu radikāļu grupējumu. Pēdējo mēnešu laikā vardarbība tikai pieņēmusies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!