Skandināvijas aviokompānijas "Scandinavian Airlines" (SAS) pasažieru lainera sadursmi ar Vācijas lidmašīnu "Cessna" Milānas lidostā, kurā pirmdien gāja bojā 118 cilvēki, izraisījis "Cessna" pilots, otrdien paziņoja Itālijas miertiesnesis, kas izmeklē katastrofu.
Milānas prokurors Džerardo D'Ambrozio paziņoja, ka pie šāda secinājuma viņš nonācis, noklausoties "Cessna" pilota un Linates lidostas kontroltorņa dispečera sarunu ierakstu.

"Ir skaidrs, ka tā bija cilvēka pieļauta kļūda. Lidmašīnas "Cessna" pilots izvēlējās nepareizu skrejceļu, būdams pārliecināts, ka tas ir īstais. Taču mums jāturpina izmeklēšana, lai redzētu, vai ir vēl kāds faktors, kas varēja ietekmēt" notikumu gaitu," sacīja prokurors.

SAS lainera MD-87 sadursme ar kādai Vācijas firmai piederošu lidmašīnu "Cessna" Milānas Linates lidostā notika, kad SAS laineris gatavojās pacelties gaisā lidojumam uz Kopenhāgenu un, strauji manevrējot, mēģināja izvairīties no sadursmes ar "Cessna", kas atradās uz nepareiza skrejceļa. Sadursmi neizdevās novērst, un laineris pēc tās ietriecās lidostas bagāžas noliktavā un aizdegās.

Katastrofā dzīvību zaudēja visi 104 SAS lidmašīnas pasažieri un seši apkalpes locekļi, kā arī četri cilvēki, kas atradās lidmašīnā "Cessna", kura pieder kādai Vācijas firmai. Dzīvību zaudējuši arī četri lidostas darbinieki. Vēl četri lidostas darbinieki ir ievainoti.

Osvaldo Gammino, kurš vada asociāciju, kurā apvienojušās kompānijas, kas izmanto Linates lidostu, pirmdien paziņoja, ka brīdī, kad notika lidmašīnu sadursme lidostā nedarbojās radars, jo tas bija pirms trijām dienām noņemts tehniskajai apkopei. Šo radaru parasti izmantoja sliktos laika apstākļos, lai sekotu lidmašīnu kustībai uz skrejceļiem.

Taču SAS prezidents Jorgens Lindegārds otrdien paziņoja, ka traģiskajā lidmašīnu sadursmē Milānas lidostā, kurā dzīvību zaudēja 118 cilvēki, nav vainojams tas, ka tobrīd nedarbojās lidostas radars.

Preses konferencē Milānā viņš arī pavēstīja, ka aviokompānija nekavējoties izmaksās 25 tūkstošu ASV dolāru (15,5 tūkstošu latu) lielu kompensāciju visu 104 bojāgājušo SAS SK 686.reisa lidmašīnas pasažieru tuviniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!