52 bērni un pusaudži no Baškortostānas Republikas ievērojamākajām ģimenēm naktī uz otrdienu ir gājuši bojā Vācijas dienvidos notikušajā divu lidmašīnu sadursmē, otrdien paziņoja Baškortostānas amatpersonas.
Baškortostānas prezidents Murtaza Rahimovs ir izsludinājis republikā sēras līdz ceturtdienai.

Bērni devās pavadīt brīvdienas Spānijā ar aviosabiedrības "Baškirskije Aviaļiņiji" lidmašīnu "Tu-154", kurā bija 57 pasažieri un 12 apkalpes locekļi. "Tu-154" čārterreisa laikā sadūrās ar eksprespiegāžu un kurjerpasta kompānijas DHL kravas lidmašīnu "Boeing 757", kurā bija divi apkalpes locekļi, virs Bodenezera Vācijas dienvidos pie Šveices robežas. Par bojā gājušiem tiek uzskatīti visi šo lidmašīnu pasažieri un apkalpes locekļi - pavisam 71 cilvēks.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosūtīja līdzjūtības apliecinājumus upuru tuviniekiem, starp kuriem bija republikas administrācijas un ministriju, kā arī vietējo augstskolu darbinieki.

Bērni lidoja no Maskavas uz Barselonu UNESCO finansētas programmas ietvaros. "Baškirskije Aviaļiņiji" vadītāja vietnieks Viners Šakirovs paziņoja, ka šim reisam ticis izmantots viens no modernākajiem laineriem aviokompānijas gaisa flotē, kurš uzbūvēts 1995.gadā.

Ar šo lidmašīnu, kuras bāzes vieta bija Domodedovas lidosta Maskavā, tika veikti čārterreisi. Lidmašīnas pilots Aleksandrs Gross bija veicis starptautiskus reisos kopš 1993.gada, nolidojot vairāk nekā 12 tūkstošus stundu.

Aviokompānijas amatpersonas informēja, ka no šiem bērniem 45 bijuši 16 gadus veci vai jaunāki.

Amatpersonas noraidīja Krievijas masu mediju izteiktos pieņēmumus, ka sadursme var būt notikusi tāpēc, ka pilots neesot sapratis Šveices gaisa satiksmes kontrolieru norādījumus samazināt lidojuma augstumu, kas izteikti angļu valodā.

Šakirovs sacīja, ka aviokompānija, kurai šī ir pirmā katastrofa, konsultējas ar apdrošināšanas kompāniju, lai panāktu finansiālu vienošanos ar upuru ģimenēm.

Katastrofā bojā gājušo bērnu un apkalpes locekļu ģimenes otrdien pulcējās Baškortostānas galvaspilsētas Ufas lidostā, gaidot sīkākas ziņas par notikušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!