Foto: EPA/LETA
Tiesa Londonā nolēma, ka "WikiLeaks" dibinātāju Džulianu Asanžu var izdot Zviedrijai, kur viņš apsūdzēts par seksuālu vardarbību, taču sākotnēji tiek aicināts uz nopratināšanu kā liecinieks, ceturtdien informē raidsabiedrība CNN.

Asanžam ir nedēļa laika , lai iesniegtu apelāciju. Viņš varēs strīdēties par savu izdošanu vēl vairākās instancēs līdz pat Anglijas augstākajai tiesai.

Viņa advokāti jau apliecinājuši, ka pārsūdzēs spriedumu. Iepriekš Asanža aizstāvis Džefrijs Robertsons mēģināja tiesu pārliecināt, ka "WikiLeaks" dibinātāju Zviedrijā negaida taisnīgums. Viņš jau šobrīd esot pasludināts par "ienaidnieku Nr. 1".

Zviedrijas premjers Frederiks Reinfelds izteicies, ka Asanžs laikam domājot, ka sieviešu tiesības nav neko vērtas.

Asanža aizstāvji arī apgalvo, ka viņa izdošanas gadījumā, viņš var nokļūt ASV specdienestu rokās un tikts nogādāts sodīšanai ASV. Tur par atklāsmēm, kas aizvadītajā gadā publiskotas "WikiLeaks" vietnē internetā, Asanžs varētu saņemt pat nāvessodu kā spiegs.

Zviedrija šādas aizdomas noraida un garantē objektīvu tiesu. Zviedrijas prokuratūra norāda, ka Asanža lielā nevēlēšanās ierasties uz nopratināšanu drīzāk liecina par viņa vainas apziņu.

Divas sievietes ar kurām viņam bijušas seksuālas attiecībass apgalvo, ka Asanžs bijis vardarbīgs, savukārt Asanžs skaidro, ka noticis "parsteigumu sekss" un abas puses to veikušas brīvprātīgi.

"WikiLeaks" izpelnījās ASV un citu pasaules lielvalstu dusmas par dokumentu publiskošanu, kas skar karus Irākā un Afganistanā, kā arī par ASV diplomātu sarakstes nopludināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!