Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas eksperts bioloģisko ieroču jautājumos Deivids Kellijs, kurš bija iejaukts Lielbritānijas ziņojuma par Irākas masu iznīcināšanas ieročiem skandālā, kādā no privātām sarunām paredzējis savu nāvi, ja Irākā sāksies karš.
Lielbritānijas pārstāvis konferencē par atbruņošanos Ženēvā Deivids Brauers sacīja, ka kādā no sarunām februārī Kellijs teicis - ja Irākā sāksies karš, viņš atradīsies divdomīgā stāvoklī. "Kad mēs šķīrāmies, es viņam vaicāju: "Kas, pēc tavām domām, notiks, ja Irāka tiks okupēta?" Viņš man atbildēja: "Mani, iespējams, atradīs mirušu mežā,"" stāstīja Brauers par savu pēdējo tikšanos ar Kelliju šī gada februārī.

Lai iegūtu savu irākiešu informātoru uzticību, Kellijam, kurš bija atbruņošanās inspektors Irākā, viņi bija jāpārliecina par to, ka sadarbošanās gadījumā nesekos karadarbība pret viņu valsti. "Savukārt, tā kā šis solījums netika izpildīts, daži no viņa kontaktpersonām varēja vēlēties Kelliju nogalināt," domā Brauers.

"Tomēr šobrīd es saprotu, ka Kellijs ar šiem vārdiem bija domājis pavisam ko citu," rakstīts Brauera 5. augustā Lielbritānijas Ārlietu ministrijai nosūtītajā ziņojumā. Ticamākais, ka Brauers uzskata, ka Kellijs ar viņu runājis par pašnāvības iespēju.

Kellijs mediju uzmanības lokā nonāca pēc tam, kad atzina augstākstāvošām amatpersonām Aizsardzības ministrijā, ka viņš varētu būt informācijas avots skandalozai raidsabiedrības BBC ziņai. Šajā ziņā tika apgalvots, ka Blēra valdība ir pārspīlējusi izlūkošanas informāciju par Irākas aizliegtajiem ieročiem, apgalvojot, ka Sadama Huseina režīms tos ir gatavs izmantot 45 minūšu laikā, lai padarītu pārliecinošāku pamatojumu kara sākšanai pret Irāku. Kellijs 18.jūlijā tika atrasts miris mežā astoņus kilometrus no savas mājas ar pārgrieztu kreisās rokas vēnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!