Vācijas žurnāls "Der Spiegel" uzdevis veikt papildu ekspertīzi metāla gabaliem, kas atrasti amerikāņu biznesmeņa Grega Bemisa rīkotās ekspedīcijas laikā pie nogrimušā prāmja "Estonia" vraka.
Zviedrijas advokāts Henings Vite, kuram nav tieša sakara ar šo ekspertīzi, Igaunijas laikrakstam "Eesti Paevaleht" pastāstīja, ka pirmo divu dažādās Vācijas laboratorijās veikto ekspertīžu rezultāti rāda, ka uz metāla ir sprādziena pēdas.

Vācijas televīzijas žurnāliste Juta Rābe, kura kopā ar Bemisu organizēja augustā notikušo ūdenslīdēju ekspedīciju uz Baltijas jūras dzelmē guļošā prāmja "Estonia" vraku un kura sadarbojas ar žurnālu "Der Spiegel", ceturtdien nevēlējās komentēt ekspertīžu rezultātus.

"Der Spiegel" galvenā redaktora Štefana Austa sekretāre Igaunijas laikrakstam pastāstīja, ka Austs nekomentēs šos rezultātus, kamēr nebūs zināmi nākamās ekspertīzes rezultāti.

Pēc Vites rīcībā esošas informācijas, žurnāls "Der Spiegel" ir pasūtījis kādai Vācijas laboratorijai veikt pēdējo ekspertīzi, lai būtu simtprocentīgi drošs par rezultātiem.

"Tā ir ļoti dārga un rūpīga analīze. Metāla gabali tika pagājušajā piektdienā nogādāti laboratorijā, bet rezultāti būs zināmi pēc aptuveni divām nedēļām," sacīja advokāts.

Viņš pastāstīja, ka metāla gabali no prāmja "Estonia" vraka ir sadalīti mazākos fragmentos, un no tiem daži ir nosūtīti uz ASV, kur tos pētīs amerikāņu speciālisti. Pagaidām par šīs analīzes rezultātiem nekas nav zināms.

Prāmja upuru radinieku organizācijas "AgnEf" pārstāvis no Zviedrijas Bertils Kalamniuss pauda, ka Rābe pirms atpuveni divām nedēļām ir piezvanījusi šīs organizācijas priekšsēdētājam Lennartam Berglundam un pastāstījusi jaunumus par eksplozijas pēdu atklāšanu uz metāla gabaliem.

Pēc Kalamniusa teiktā, Rābe solījusi Berglundam, ka pēc "Der Spiegel" pasūtītās ekspertīzes rezultātu publicēšanas Vācijas pilsētā Hamburgā tiks rīkota preses konference, kurā tiks sniegta sīkāka informācija par šo atklājumu.

Igaunijas pasažieru prāmis "Estonia" nogrima 1994.gada 28.septembra naktī ceļā no Tallinas uz Stokholmu. Katastrofā gāja bojā vairāk nekā 800 cilvēku, to vidū arī Latvijas iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!