Pērnā gada nogalē Lielbritānijā aizdomās par mēģinājumu no valsts izvest aptuveni divus kilogramus kokaīna tikuši aizturēti divi Latvijas iedzīvotāji.
Atrastās narkotikas, kuru viena grama vērtība Latvijas melnajā tirgū ir aptuveni 40 lati, bet kopējā vērtība svārstās aptuveni 80 000 latu robežās, visticamāk, bija paredzēta tieši realizēšanai Latvijā, aģentūrai LETA atzina Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis.

Pēc likumsargu domām, pērn kopumā valstī netika ielaisti aptuveni 26,5 kilogrami kokaīna, kas bijuši paredzēti gan realizācijai mūsu valstī, gan arī tālākai izplatīšanai citās valstīs.

Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP) atzīst, - lai arī Latvijas policijai bieži tik lielus narkotiku sūtījumus neizdodas atklāt, tomēr galvenais ir tas, ka, sadarbojoties ar partnerdienestiem, narkotikas nenonāk Latvijā tālākai realizēšanai mazumtirdzniecībā.

Policijas informāciju par aizturētajiem Latvijas pilsoņiem joprojām ir ļoti skopa, taču, pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, tieši pateicoties Latvijas policijas rīcībai un informācijai Lielbritānijas tiesībsargājošām institūcijām izdevies aizturēt narkokurjerus, kuri jau pirms tam bijuši policijas redzes lokā.

Dombrovskis, paslavējot policijas darbu, piebilda, ka Latvijā, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, ir augstākās cenas un vismazākais narkotisko vielu piedāvājums. Šāds secinājums izriet no vairākus gadus veiktās narkotisko vielu aprites analīzes.

Pēc neatkarības atjaunošanas pērn policija reģistrējusi visvairāk ar narkotiskajām vielām saistītu noziegumu, kā arī atsavinājusi visvairāk narkotiku un aizturējusi vislielāko cilvēku skaitu. Arī ierosināto krimināllietu skaits ir pieaudzis.

LETA jau ziņoja, pērn oktobrī Londonas Hītrovas lidostas muitas aresta daļā tika aizturēti divi 19 un 22 gadus veci Latvijas pilsoņi, kuri no Karību salām mēģināja ievest 579 gramus kokaīna. Jaunieši bija norijuši "konteinerus" ar kokaīnu.

Savukārt 2003.gada vasarā ārvalstīs sākās operācija, kuras laikā pastiprināta uzmanība tika veltīta narkotiku ceļam no Dienvidamerikas uz Ziemeļeiropu, kā rezultātā ārvalstīs ar Latvijas tiesībsargu līdzdalību tika atsavināti 11 kilogrami kokaīna.

Turpinot lietas izmeklēšanu, ārvalstu tiesībsargi sadarbībā ar Latvijas kolēģiem aizturēja divus cilvēkus, kuri pa sauszemi no Krievijas Latvijā mēģināja ievest kilogramu kokaīna.

Lietas izmeklēšanu turpinot tālāk, Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā likumsargi aizturēja ievērojami lielāku kokaīna kravu - 15,6 kilogramus, un par mēģinājumu valstī ievest narkotikas arestēja kuģa matrozi - 24 gadus vecu Latvijas iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!