Lielbritānijā turpmāk ik gadu būs piemiņa diena, ar kuru tiks pieminēta valsts loma vergu tirdzniecībā, kā arī cīņa tās izbeigšanai, piektdien publicētā intervijā norādījis premjerministra vietnieks Džons Preskots.
Viņš laikrakstam "The Guardian" pavēstīja, ka šī diena varētu tikt atzīmēta jūnijā kopā ar pārējo Eiropu un tā varētu dot valstij iespēju apsvērt, kā tā var palīdzēt mūsdienu Āfrikai.

Pašlaik Lielbritānijā tiek plānoti pasākumi vergu tirdzniecības atcelšanas likuma pieņemšanas 200.gadadienai. Tas tika pieņemts 1807.gada 25.martā, nosakot 100 mārciņu lielu sodu par katru vergu, kas atrasts uz Lielbritānijas kuģa.

"Tāpat kā attiecībā uz holokaustu, mēs mācāmies runāt par vergu tirdzniecību daudz atklātāk un godīgāk," sacīja Preskots. "Pārņem šoks un šausmas par mūsu vēsturē notikušo un tā atklāto brutalitāti (..), ir nepieciešams, lai mums tiktu mācīta īstā vēsture, ieskaitot labo, slikto un šausmīgo."

"Šīs 200.gadadienas mantojumam ir jābūt pastāvīgam datumam, kad mēs prasām, ko vēl mēs varētu darīt, lai katru gadu, tāpat kā attiecībā uz holokaustu, mēs atgādinātu cilvēkiem par šīm šausmām," sacīja Preskots.

Tiek lēsts, ka britu tirgoņi pāri Atlantijas okeānam no 1700.gada līdz 19.gadsimta sākumam pārveda aptuveni trīs miljonus afrikāņu.

Pēc vēsturnieku teiktā, pavisam no 1450.gada līdz 1850.gadam eiropieši pāri Atlantijas okeānam pārveda 21 miljonu melnādaino vergu. Aktīvākie vergu tirgotāji bija briti, kuriem sekoja francūži un holandieši.

1833.gada verdzības atcelšanas likums verdzību padarīja nelikumīgu visā britu impērijā. Tomēr vergi brīvību neieguva līdz 1838.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!