Lielbritānijā 8. jūnijā notiks parlamenta ārkārtas vēlēšanas, otrdien paziņoja valsts premjere Terēze Meja.

Sākotnēji vēlēšanas bija paredzētas 2020. gadā. Tiesa, par Mejas rīkojumu vēl nāksies balsot pašreizējam parlamentam. Balsojums paredzēts trešdien.

Lai tas stātos spēkā, "par" Mejas priekšlikumu būs jānobalso divām trešdaļām no Apvienotās Karalistes Pārstāvju palātas 650 pārstāvjiem. Leiboristu partija, kas ir galvenais opozīcijas spēks parlamentā, atbalstīs Mejas priekšlikumu, "The Guardian" apstiprināja partijas līderis Džeremijs Korbins

Savā uzrunā Meja norādīja, ka Lielbritānijai pašlaik nepieciešama noteiktība, stabilitāte un spēcīga līderība, lai strādātu ar "Brexit" jautājumiem. Viņasprāt, britu tauta ir vienota, taču parlamentā valda pārāk smagas nesaskaņas.

"Valsts ir vienota, bet ne Vestminstera," sacīja Meja.

2015. gadā Mejas pārstāvētā Konservatīvā partija vēlēšanās guva pārliecinošu uzvaru, iegūstot 330 parlamenta mandātus. Otrajā vietā palika leiboristi ar 229 vietām, bet Skotu Nacionālistu partija ieguva 54 vietas. Pārējās partijas neieguva vairāk par deviņām deputātu vietām.

Pašreizējās sabiedriskās domas aptaujas aizvien liecina par ievērojamu konservatīvo pārsvaru."Guardian/ICM" dati liecina, ka par konservatīvajiem savu balsi būtu gatavi atdot 44%, bet par leiboristiem – 26% vēlētāju. Ievērojamais aptauju pārsvars, kā vērtē BBC uzrunātie eksperti, varētu būt iemesls, kāpēc Meja paziņojusi par pirmstermiņa vēlēšanām.

Meja par premjeri kļuva 2016. gada vasarā pēc tam, kad par atkāpšanos no amata, reaģējot uz "Brexit" rezultātiem, paziņoja toreizējais premjerministrs Deivids Kamerons.

Premjeres paziņojums parādījies tikai nepilnas trīs nedēļas pēc tam, kad viņa Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam nodeva oficiālo vēstuli par Lisabonas līguma 50. panta iedarbināšanu. Tas paredz izstāšanos kārtību no ES. Līdz šim neviena dalībvalsts to nebija izmantojusi.

Vēstīts, ka pagājušā gada jūnijā referendumā 52% britu nobalsoja par izstāšanos no ES. Lielbritānija ir pirmā valsts, kas pieņem šādu lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!