Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns piektdien brīdināja mazumtirgotājus par nepieciešamību no pircējiem iekasēt naudu par plastmasas maisiņu izmantošanu, pretējā gadījumā valsts valdība ir gatava piemērot soda sankcijas.
Lielbritānijas mazumtirgotājs "Marks and Spencer" ceturtdien paziņoja, ka turpmāk katram pārtikas preču pircējam par vienu iepirkumu maisiņu būs jāmaksā 0,05 sterliņu mārciņas (0,05 lati).

Šādā veidā gūtos ieņēmumus paredzams novirzīt parku un atpūtas zonu sakopšanai un uzlabošanai.

"Es esmu pārliecināts, ka mums jādarbojas un laiks sākt darboties ir tagad. Vienlaikus es vēlos pārliecināties, ka, ja izmaiņu ieviešanai nepieciešama valdības iesaistīšanās, mēs īstenosim vajadzīgos pasākumus," intervijā laikrakstam "Daily Mail" pavēstīja Brauns.

Lielbritānijas valdība pagājušajā gadā vienojās ar lielveikaliem par nepieciešamību samazināt plastmasas maisiņu negatīvo ietekmi uz vidi par 25%, veicinot plastmasas maisiņu skaita samazināšanos un to pārstrādes palielināšanos.

Savukārt patlaban Brauns konstatēja, ka būtu nepieciešams ieviest stingrākus pasākumus. Tādējādi premjers ierosināja iekasēt naudu par maisiņu lietošanu, jo šādi pircēji pievērsīs lielāku uzmanību maisiņu taupīšanai.

"Es jau esmu noskaidrojis, ka ar laiku mums būtu jācenšas vispār pārtraukt plastmasas maisiņu izmantošanu. Citu valstu valdības meklē iespējas samazināt izlietoto maisiņu skaitu, tostarp Īrijā, Austrālijā, Dānijā un atsevišķos ASV un Indijas štatos tiek īstenoti mēģinājumi samazināt lieko atkritumu apjomu. Mēs izvērtējam visus šos starptautiskos notikumus, lai noskaidrotu, kādus pasākumus nākotnē vajadzētu īstenot Lielbritānijai," sacīja Lielbritānijas premjerministrs.

Īrijā un Dānijā tika ieviests īpašais plastmasas maisiņu nodoklis. Arī Dienvidāfrikā pircēji ir spiesti maksāt par maisiņiem.

Savukārt Austrālijā tika īstenoti maigāki pasākumi, un tādējādi plastmasas maisiņu izmantošanas apjoms samazinājās par 50%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!