Lielbritānija otrdien publicēja to personu sarakstu, kurām nesen liegta ieceļošana valstī.
Starp sarakstā atrodamajām personām, kam liegta ieceļošana kopš pagājušā gada oktobra, ir gan kāds radikālā islāmistu grupējuma "Hamas" deputāts, gan kāds ebreju ekstrēmists, gan pret geju tiesībām noskaņoti aktīvisti, gan kāds galēji labēji orientēts ASV sarunu šova vadītājs.

Iekšlietu ministre Džekija Smita izšķīrusies pirmo reizi publiskot šādu sarakstu, lai nepārprotami norādītu, kāda uzvedība Lielbritānijā netiks paciesta.

"Domāju, ir svarīgi, lai cilvēki izprastu, kāda veida vērtības un kāda veida standarti mums šeit pastāv, [apjēgtu] faktu, ka ieceļot [Lielbritānijā] ir pagodinājums, un [apjēgtu] kāda veida lietas nozīmē, ka nebūsiet gaidīti šajā valstī," intervijā raidorganizācijai GMTV norādīja Smita. "Ja jūs nespējat dzīvot saskaņā ar noteikumiem, saskaņā ar kuriem dzīvojam mēs, (..) mēs jūs neielaidīsim šajā valstī, un, vēl jo vairāk, tagad mēs publiskosim to cilvēku vārdus, kurus neesam ielaiduši," viņa teica.

Laikā no pagājušā gada oktobra līdz šī gada aprīlim Iekšlietu ministrija saistībā ar "ekstrēmisma un naida" kurināšanu liegusi valstī ieceļot 22 personām, tostarp musulmaņu sludinātājiem Abdulam Kadri al Ahdalam un Amiram Sidikam, teikts ministrijas paziņojumā.

Sarakstā minēts arī "Hamas" deputāts Juniss al Astals, ebreju ekstrēmists Maiks Guzovskis, bijušais Kukluksklana līderis Donalds Bleks un neonacists Ērihs Glībe, kā arī pretrunīgi vērtētais radioraidījumu vadītājs Maikls Alans Veiners, kurš pazīstams arī ar iesauku "Maikls Mežonis".

Starp "melnajā sarakstā" minētajām personām ir arī Samirs Kantars, kuru Izraēla atbrīvoja no ieslodzījuma pagājušā gada jūlijā notikušās gūstekņu apmaiņas laikā ar grupējumu "Hizbollah".

Londonas nežēlastībā kritis arī homofobiski noskaņotais ASV mācītājs Freds Voldrons Felpss, kā arī kādas vardarbīgas Krievijas skūtgalvju organizācijas līderi Artūrs Rino un Pāvels Skačevskis, kas notiesāti par 20 rasistiski motivētām slepkavībām.

Smita uzsvēra, ka britu valdība "iestājas pret ekstrēmismu visās tā formās".

"Esmu apņēmusies apturēt tos, kas vēlas mūsu kopienās izplatīt ekstrēmismu, naidu un vardarbīgus vēstījumus," piebilda ministre.

Tomēr sešas no 22 personām, kurām pēdējā laikā liegta ieceļošana Lielbritānijā, nav iekļautas publicētajā sarakstā, jo tas "nav sabiedrības interesēs," norāda Iekšlietu ministrija.

Šī gada februārī Lielbritānija saņēma oficiālu Nīderlandes protestu, jo britu varasiestādes neļāva valstī ieceļot nīderlandiešu deputātam Gērtam Vildersam, kurš ir autors pretrunīgi vērtētajai filmai par islāma un terorisma saiknēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!