Foto: F64

Lielbritānijas parlamentārieši aicina noteikts stingras prasības sociālo mediju un tīmekļa gigantiem, paplašinot nelegālo darbību sarakstu, lai cīnītos pret dažādiem tiešsaistes pārkāpumiem un visatļautību internetā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Runa ir par izstrādes stadijā esošo "Tiešsaistes drošības likumu" jeb "Online Safety Bill", kura pirmais variants tika publicēts jau maijā. Tas tiek uzskatīts par vienu no līdz šim spēcīgākajiem mēģinājumiem regulēt tiešsaistes saturu. Normatīvā akta pieņemšanai, domājams, būs globāla ietekme.

Likums skar uzņēmumus, kas atļauj lietotājiem publicēt savu saturu vai sazināties citam ar citu, tātad, tādus globālus spēlētājus kā "Facebook" un "Twitter", bet nav aizmirsts arī par meklēšanas pakalpojumiem kā "Google", skaidro "The Guardian".

Pirmais likumprojekta variants uzlika par pienākumu sociālo mediju vietnēm rūpēties par to, lai tiktu dzēsts kaitīgs un nelikumīgs saturs, kā arī tiktu aizsargāti bērni, paredzot soda naudas par pārkāpumiem. Satura uzraudzība un analīze lielākoties tika atstāta paša uzņēmuma ziņā.

Taču decembrī parlamentārajā ziņojumā izskan aicinājums britu mediju regulatoram "Ofcom" noteikt daudz precīzākus un detalizētākus standartus, kā arī plašākas pilnvaras izmeklēt un sodīt lielo tehnoloģiju kompāniju pārkāpumus.

Ziņojumā tiek piedāvāts likumu attiecināt arī uz krāpnieciskām reklāmām un līdzīgu saturu, kas radīts lietotāju apmānīšanai. Tāpat jārunā ne tikai par saturu, bet arī par "algoritmu potenciāli kaitīgo ietekmi". Savukārt pornogrāfiska satura vietnēm būtu pienākums nodrošināt, lai tām nevar piekļūt bērni.

Starp rekomendācijām ir aicinājums paredzēt kriminālatbildību par virkni darbību. Starp tām minēta vardarbības pret sievietēm (kā arī dzimuma vai invaliditātes faktā balstīta) popularizēšana un veicināšana.

Par krimināli sodāmu parlamentārieši aicina noteikt apzinātu kaitīgas dezinformācijas izplatīšanu un kailfoto sūtīšanu personai, kura to nav vēlējusies. Tāpat par nelikumīgu aicina noteikt apzinātu mirgojošu attēlu sūtīšanu ar mērķi izraisīt lēkmi cilvēkiem ar epilepsiju.

Nozīmīgs ierosinājums ir tehnoloģiju firmām nozīmēt par drošību atbildīgās personas, kuras varētu saukt pie atbildības, ja pārkāpumi notiek atkārtoti vai sistemātiski.

Ierosinātos likumprojekta papildinājumus jau apsveikušas bērnu aizsardzības organizācijas. Taču tiek paustas arī bažas par vārda brīvības jautājumiem, lai gan likumprojekts paredz izņēmumus žurnālistikai, sabiedrības interesēm un vārda brīvībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!