ASV un Lielbritānijas amatpersonas otrdien noliedza, ka tās cenšas slēpt informāciju par amerikāņu kaujas lidmašīnu kļūdaino uzlidojumu britu spēkiem Irākā.
Kā jau ziņots, telekanāls "Sky News" otrdien translēja ASV kaujas lidmašīnas pilotu kabīnes videoierakstu, kurā redzams, kā Irākas kara sākumā tiek kļūdaini veikts uzlidojums Lielbritānijas tanku konvojam. Uzlidojumā bojā gāja viens britu karavīrs, bet vēl četri tika ievainoti.

Lielbritānijas ārlietu ministre Mārgareta Beketa otrdien pavēstīja, ka Londona cenšas iegūt no ASV pēc iespējas vairāk informācijas par notikušo.

"Protams, gan mēs, gan ASV vēlamies saprast, kas tur notika," sacīja Beketa. "Mēs vēlamies pabeigt izmeklēšanu. Mēs vēlamies, lai prokuratūrai būtu pieeja pēc iespējas vairāk pierādījumiem. Mēs strādājam ar ASV, lai to panāktu."

"Sky" otrdien daļēji pārraidīja tabloīda "The Sun" rīcībā nonākušu ierakstu, kurš veikts 2003.gada 28.martā - astoņas dienas pēc ASV un Lielbritānijas spēku iebrukuma Irākā, lai gāztu diktatoru Sadamu Huseinu.

Ieraksta sākumā dzirdams, ka viens no pilotiem pamanījis oranžās svītras uz transporta līdzekļiem, kas tikai ieviestas savējo apšaudes novēršanai. Pilots pēc tam sazinājās ar komandcentru, jautājot, vai reģionā atrodas kādas sabiedroto vienības.

Saņēmuši atbildi, ka attiecīgajā reģionā neatrodas koalīcijas spēki, abi piloti veica uzlidojumu, taču brīdi vēlāk komandcentrs viņus informēja, ka reģionā tomēr atrodas savējo vienības.

Viens pilots mirkli pēc kļūdas aptveršanas izsaucas - vecīt, nonāksim cietumā, bet otrs pilots atbild - nolādēts.

Abu pilotu vadītās tanku iznīcināšanas lidmašīnas A-10 uzbrukumā britu konvojam gāja bojā 25 gadus vecais jaunākais kaprālis Metijs Hals. ASV nedeva atļauju pārraidīt videoierakstu.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija līdz šim bija uzstājusi, ka tāds ieraksts nemaz nepastāv.

Atbildot uz "The Sun" izteikto solījumu izplatīt ierakstu, ministrija izplatīja paziņojumu: "Video kopiju Izmeklēšanas padome izmantoja kā pierādījumu incidenta izmeklēšanā. Šis ieraksts ir ASV valdības īpašums, un ministrijai nav tiesību to bez atļaujas izplatīt. Kad ministrijas izdarītie secinājumi tika iesniegti ģimenei, mēs viņus informējām, ka daži slepeni materiāli ir paturēti, taču neminējām tieši, kādi. Nevienam nav bijis nodoma apzināti mānīt vai maldināt Hala ģimeni."

Oksfordšīras kriminālizmeklētāja vietnieka palīgs Endrū Volkers piektdien Hala nāves izmeklēšanu atlika līdz 12.martam, kamēr ministrija cenšas gūt atļauju slepenu materiālu publiskai demonstrēšanai.

Volkers ierakstu noskatījās pagājušajā trešdienā, taču piektdien pauda savu sašutumu, ka Aizsardzības ministrija nav nodrošinājusi atļauju to parādīt sabiedrībai. Viņš deva ministrijai laiku līdz piektdienai iegūt ASV atļauju ieraksta demonstrēšanai, taču bija spiests atlikt izmeklēšanu, kad ministrija atļauju nedabūja.

Vašingtona arī atteikusies dot atļauju abu pilotu nopratināšanai Lielbritānijā. Savukārt britu amatpersonas ir izteikušās, ka līdzīgos apstākļos britu karavīri tiktu izdoti Vašingtonai.

Hala atraitne Sjūzena pauda nožēlu, ka varas iestādes nav ierakstu padarījušas pieejamu.

Savējo apšaudes ir sāpīgs jautājums ASV un Lielbritānijai jau kopš pirmā Persijas līča kara 1991.gadā, kad ASV uzlidojumā tika nogalināti deviņi britu karavīri.

Kopš tā laika ieviesti piesardzības pasākumi un uz sabiedroto spēku bruņu transporta nostiprināti oranži paneļi, lai piloti varētu tās saskatīt. "Sky" demonstrētajā ierakstā dzirdams, ka piloti pirms uzlidojuma secina, ka redzamie oranžie paneļi ir "oranžas krāsas raķešu palaišanas ierīces".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!