Pagājušā gada laikā vairākos Lielbritānijas reģionos ir divkāršojies ziņojumu skaits par varmācību ģimenē. Speciālisti domā, ka no vīra vai partnera rokas cietušās sievietes tagad vienkārši vairāk ziņo par to policijai, taču kopumā šī tendence esot visai satraucoša.
Policijas statistika rāda, ka pērngad ik mēnesi no vīra vai partnera varmācības cietuši vismaz 35 000 britu sieviešu. Psihologi uzskata, ka pēdējos gados veiktās izskaidrošanas un izglītošanas kampaņas arvien vairāk mudina sievietes šādos gadījumos nekavējoties meklēt palīdzību, nevis noklusēt šo agrāk nereti par apkaunojošu uzskatīto problēmu.

"Varmācība ģimenē mūsu valstī ir izplatīta, tā skar visu sociālo un izglītības slāņu pārstāvjus. Esmu satikusi sievietes no ģimenēm, kurās abi partneri ir labi izglītoti un ar augstu sociālo stāvokli sabiedrībā, un arī šādās ģimenēs sieviete nereti cieš no varmācības," sacījusi Sandra Hērlija no organizācijas "Patvērums" ("Refuge"), kas sniedz palīdzību cietušajām sievietēm. "Mēs sastopam piekautas gan atkritumu izvedēju, gan advokātu, gan kravas auto šoferu, gan tiesnešu sievas," viņa piebildusi.

Šāda statistika nozīmē, ka britu sievietēm ir nesalīdzināmi lielāka iespēja kļūt par varmācības upuri pašām savā ģimenē no vīra vai partnera puses, nevis ciest no svešinieka uzbrukuma ārpus mājas sienām.

"Pēdēja laika straujās izmaiņas statistikā liecina, ka sievietes sāk sacelties pret šo situāciju un negatavojas ar to turpmāk samierināties. Arvien vairāk sieviešu meklē palīdzību policijā un pašpalīdzības grupās, jo aug uzticēšanās šīm iestādēm," uzskata Hērlija. Tomēr, pēc viņas domām, policija un tiesas vēl arvien nereti rīkojoties nepietiekami enerģiski un sodi nežēlīgajiem vīriem nav pietiekami bargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!