Lielbritānijas un ASV oficiālās amatpersonas atbalsta iespēju, ka gāztais un kara noziegumos apsūdzētais Dienvidslāvijas prezidents Slobodans Miloševičs izciestu sodu Krievijā, kas ir tradicionāla Belgradas sabiedrotā, vēsta britu laikraksts ""Sunday Times".

"Pirms diviem gadiem to lūdza pats Miloševičs, bet viņa ideja tika noraidīta. Taču 15 mēnešus vēlāk pēc ilgām sarunām gan briti, gan amerikāņi klusītēm paziņojuši, ka piekrīt. Viņi grib, lai šī lieta drīzāk būtu galā," avīzei izteicies kāds sarunām tuvs avots.

Ja šāda atļauja tiks dota, 63 gadus vecais Miloševičs varēs "mūža pēdējās dienas" pavadīt netālu no sievas Mirjanas Markovičas, kura šobrīd dzīvo netālu no Maskavas, raksta avīze. Turpat līdzās mitinās arī bijušā prezidenta brālis Broņislavs, kas savulaik bija Dienvidslāvijas vēstnieks Krievijā. Tiek uzskatīts, ka Krievijā slēpjas arī Miloševiča bēdīgi slavenais dēla Marko, ko arī meklē tiesu varas iestādes.

Miloševiča prāva ANO Hāgas Starptautiskajā kara tribunālā turpinās jau ceturto gadu, un juristi prognozē, ka tās pabeigšanai būs vajadzīgs vēl vismaz pusotrs gads.

Iespēju, ka gāztais prezidents sodu izciestu Krievijā, ar aizvainojumu uztver daudzi Miloševiča režīma upuru tuvinieki. "Tiem, kas zaudējuši puederīgos, tas ir apvainojums," sacījis tiesu medicīnas eksperts Arsims " Gerdžaliu. "Tas ir ļoti slikti - Hāgai cilvēki vēl uzticas, bet, ja viņi turpinās tāpat, šī uzticēšanās var zust."

Turpretī rietumvalstu amatpersonas uzskata, ka gadījumā, ja gāztais prezidents tiktu nosūtīts uz Krieviju, samazinātos varbūtība, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Kā izteicies tuvs Miloševiča ģimenes draugs, kas regulāri apmeklē viņu cietumā, bijušais prezidents cieši tic, ka šāds darījums ir panākts un saņēmis Krievijas prezidenta Vladimira Putina piekrišanu.

Miloševičs tiek tiesāts par kara noziegumiem Kosovā un Horvātijā un genocīdu Bosnijā. Pat ja tribunāls viņu atzītu par vainīgu tika noziegumos pret cilvēci, paredzams, ka bijušajam Dienvidslāvijas līderim tiks piespriests ne mazāk par 20 gadiem ieslodzījumā.

Tribunāla pārstāvis minēto plāno nosaucis par "jutīgu, tomēr izpildāmu", bet vienlaikus norādījis, ka tiesa no Maskavas gribēs saņemt garantijas, ka cietums, kurā Miloševičs tiks turēts, atbilst starptautiskajiem standartiem.

"Mēs arī gribētu būt droši, ka pēc piecām dienām viņš netiek atbrīvots "sakarā ar veselības stāvokli" vai citu iemeslu dēļ," piebildis pārstāvis.

Diplomāti, kas saistīti ar šo lietu, atzīmē, ka tribunālam būtu jābeidz darbs 2008.gadā, bet 17 apsūdzētie joprojām atrodas brīvībā. tāpēc tam nav daudz laika. "Te nav runa par cilvēktiesību organizācijām - ir jāpadara darbs, un tribunāls ir jāslēdz," izteikusies kāda amatpersona,

Kā atzinis kāds krievu diplomāts, Miloševičs ir ieinteresēts izciest sodu Krievijā, "draudzīgā valstī, kad rietumvalstis beidzot pieliks punktu šim stāstam, kas pārlieku ievilcies garumā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!