Lielbritānijas aizsardzības ministrija brīdinājusi valdību par nepieciešamību gatavoties tā dēvētajiem „klimata kariem”, kas pavisam tuvā nākotnē varētu izcelties saistībā ar dzeramā ūdens trūkumu pasaulē, ko izraisījušas klimata izmaiņas, ziņo britu prese.
Kā apgalvo Lielbritānijas aizsardzības ministrs Džons Reids, šobrīd vairākos pasaules reģionos pieaug spriedze saistībā ar dzeramā ūdens trūkumu.

Tādu valstu kā Izraēlas, Jordānijas un Palestīnas autonomija lielā mērā atkarīga no Jordānas upes. Šobrīd upes ūdeņu izmantošanu regulē Izraēla, kas noteikusi palestīniešiem nozīmīgus ierobežojumus ūdens izmantošanā. Šie ierobežojumi tiek uzskatīti par vienu no galvenajām problēmām, nespējā veiksmīgi risināt Tuvo Austrumu miera sarunas. Kā norāda Džons Reids, klimatiskās sasilšanas rezultātā ūdens Jordanā var dramatiski samazināties, attiecīgi vēl vairāk saasinot konfliktu starp arābiem un ebrejiem.

Līdzīgas problēmas, dalot ūdeni, var rasties Turcijas un Sīrijas starpā. Turki, kas kontrolē Eifratas augšteci, plāno būvēt elektrostacijas. Ja tādas tiktu uzbūvētas, Eifratas Sīrijas daļā krasi samazinātos ūdens apjomi. Savukārt Sīrijas 20.gs. būvētas elektrostacijas, jau pamatīgi sabojājušas šīs valsts attiecības ar Irāku.

Līdzīgas problēmas varētu rasties arī Ēģiptes un Etiopijas, Ķīnas, Indijas un Bangladešas, kā arī Angolas un Namībijas starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!