Foto: AFP/Scanpix
Austrālijas sabiedrība centīsies, lai panāktu izstāšanos no Britu nāciju sadraudzības un izveidotu valstī republiku, pirmdien paziņoja Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

"Ilgtermiņā demogrāfisko izmaiņu dēļ Austrālijā samazināsies iedzīvotāju skaits, kas jūt dabisku saiti ar Lielbritāniju, un daudzi austrālieši pieļauj, ka republikas izveide būs neatņemama valsts nākotnes daļa," teikts Lielbritānijas Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Tomēr Lielbritānijas valdības dokumentos norādīts, ka Lielbritānijas karalienes Elizabetes II un prinča Viljama vizītes Austrālijā, kā arī prinča Viljama kāzas ar Ketrīnu Midltoni attālināja Austrālijas izstāšanos no Britu nāciju sadraudzības.

"Prinča Viljama vizīte un karaliskās kāzas palielināja [austrāliešu] interesi par karalisko ģimeni. Bez šaubām, šobrīd republikas izveide Austrālijā netiek apspriesta," teikts paziņojumā.

Savukārt Austrālijas republikāņu kustība kritizēja Lielbritānijas ierēdņu paziņojumu. Kustības pārstāvji norādīja, ka karaliskās ģimenes pārstāvju vizītes Austrālijā tika speciāli rīkotas, lai palielinātu Vindzoru dinastijas popularitāti Austrālijas sabiedrībā.

Elizabete II ir ne vien Lielbritānijas, bet arī Austrālijas un citu Lielbritānijas domīniju valsts galva. Domīnijās monarhu pārstāv ģenerālgubernators.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!