Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas vadītājam Muamaram Kadafi ir jāatkāpjas, bet viņš var palikt Lībijā, pirmdien paziņojis Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs.

Preses konferencē pēc sarunām ar Francijas ārlietu ministru Alēnu Žipē, Heigs norādīja, ka Lielbritānija dotu priekšroku Kadafi aizbraukšanai no Lībijas, tomēr par diktatora likteni ir jālemj Lībijas tautai, nevis ārvalstīm.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka, lai kas arī notiktu, Kadafi jāatsakās no varas. Viņš nekad vairs nedrīkst ietekmēt Lībijas iedzīvotāju dzīves. Protams, ja viņš pamestu Lībiju, tā būtu labākā garantija tam, ka iedzīvotājiem vairs nebūtu jābaidās. Taču, kā jau teicu, tas ir pilnībā Lībijas tautas jautājums," skaidroja Heigs.

Novērotāji atzīst, ka jaunā nostāja par Kadafi likteni izskaidrojama arī ar Lībijas opozīcijas veidokļu maiņu. Bengazī vairs neuzstāj uz Kadafi obligātu trimdu.

Kā ziņots, Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā sāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!