Karadarbība Afganistānā nākamajā gadā rimsies un britu spēki no turienes varētu tikt izvesti piecu gadu laikā, sestdien intervijā laikrakstam "Daily Telegraph" paziņoja Lielbritānijas armijas komandieris ģenerālis Deivids Ričardss.

Pēc viņa teiktā, koalīcijas spēki ir sasnieguši pagrieziena punktu cīņā ar talibiem, pateicoties plašajai ofensīvai Afganistānas dienvidos.

Ričardss norādīja, ka pašreizējais 10 000 karavīru lielais britu kontingents varētu tikt samazināts nākamajā gadā un lielākā daļa tiktu izvesti piecu gadu laikā.

"Mēs prognozējam, ka militārais konflikts sāks pierimt 2011.gadā. Piedalīšanās kaujās 2011.gadā sāks samazināties, taču mēs paliksim iesaistīti apmācībā un atbalsta sniegšanā vēl piecus gadus un atbalsta lomā mēs paliksim vēl daudzus gadus," viņš sacīja.

Vēl pirms septiņiem mēnešiem Ričardss brīdināja, ka Lielbritānijai varētu nākties darboties Afganistānā līdz pat 40 gadiem.

Viņš sacīja, ka saskata "ļoti optimistiskas pazīmes" no operācijas "Mushtarak", kuru kopā ar afgāņu spēkiem īsteno ASV, Lielbritānijas, Kanādas un citu NATO valstu karavīri.

"Pirms gada viņi domāja, ka likuši mums bēgt. Taču tagad viss ir otrādi," pavēstīja Ričardss. "Uz viņiem tiek izdarīts nežēlīgs spiediens un tagad viņi nopietni domā par cīņas turpināšanu. Talibi tagad sāk saprast, ka viņi var zaudēt šo karu. Pirms gada šādu domu nebija."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!