Lielveikaliem vajadzētu maksāt vairāk par to radītājiem pārtikas iepakojumu atkritumiem, teikts otrdien publiskotajā Lielbritānijas Pašvaldību asociācijas (LGA) paziņojumā.

LGA norādīja, ka lielie mazumtirgotāji apgrūtina iedzīvotāju pūliņus pārstrādāt atkritumus, jo jaunākā pētījuma dati liecina, ka 40% no lielveikalu radītājiem atkritumiem ir grūti pārstrādājami.

Atkritumu savākšana arī palielina pašvaldību izmaksas.

Lai arī lielveikali jau patlaban veic maksājumus par to radītajiem atkritumiem, LGA uzskata, ka šīs nodevas ir nepieciešams paaugstināt.

"Mēs uzskatām, ka [Lielbritānijas] valdībai vajadzētu noteikt stingrākus nosacījumus, lai viņiem [lielveikaliem] nāktos veikt lielākus maksājumus par lielāku radīto atkritumu apjomu," sacīja LGA preses sekretārs.

Asociācija lēš, ka pašvaldībām par pārmērīgiem iepakojumu atkritumiem laika periodā no 2008.gada līdz 2011.gadam nāksies tērēt 1,8 miljardus sterliņu mārciņu (1,4 miljardus latu).

"Ja mums būtu mazāk nevajadzīga iepakojuma, tad tiktu samazinātas izmaksas un preču cenas. Kad iepakojums tiek nosūtīts uz atkritumu izgāztuvēm, tad tas ne tikai ir dārgi nodokļu maksātājiem, bet arī kaitē videi," piebilda LGA priekšsēdētāja Mārgareta Ītona.

Lielbritānijas Tirgus izpētes biroja veiktais pētījums liecina, ka vissmagākie pārtikas produktu iesaiņojumi atrodami "Waitrose" lielveikalos, savukārt visvieglākie - "Tesco" veikalos.

Tajā pašā laikā mazumtirdzniecības tīkla "Lidl" veikalos sastopami tikai 58% pārstrādājumu iepakojumu, kamēr "Sainsbury's" veikalos pārstrādājami ir 67% no visiem iepakojumiem.

Mazumtirgotājs "Marks & Spencer" šogad ir uzlabojis savus rezultātus iepakojumu svara ziņā, iepriekšējos gados atrodoties priekšpēdējā vietā.

LGA arī norāda, ka kopš iepriekšējo gadu veiktajiem pētījumiem ir ievērojami uzlabojusies situācija iepakojumu svara ziņā, taču kopumā pārstrādājamu iepakojumu proporcija nav ievērojami mainījusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!