Foto: Reuters/Scanpix
Lielbritānijas policija izmeklē sūdzību par britu slepeno dienestu atbildību divu vīriešu nosūtīšanā uz Lībiju, kur tie bijuši pakļauti spīdzināšanai, vēsta ārvalstu mediji.

Raidorganizācija BBC ziņo, ka divi vīrieši, kas darbojušies pretestības kustībā pret bijušo Lībijas diktatoru Muamaru Kadafi, draud iesūdzēt Apvienoto Karalisti par viņu izdošanu Lībijai un tādēļ piedzīvotām represijām.

Viens no cietušajiem ir "Lībijas Islāmu kaujinieku grupas" bijušais vadītājs Abduls Hakims Belhajs, kurš vēlāk kļuvis par revolucionāru komandieri. Otrs ir Lībijas pilsonis Sami Al – Sadi, ziņo raidorganizācija CNN.

BBC ziņo, ka Abduls Hakims Belhajs esot spīdzināts pēc aresta 2004. gadā. Britu izlūkdienests MI6 un ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) esot pārveduši viņu no Bangkokas uz Lībiju. Pēc viņa teiktā, tas esot noticis operācijas ietvaros, lai palīdzētu Kadafi apzināt savus pretiniekus. "Mana izdošana bija mokoša pieredze. Līdz šai dienai nesaprotu, kāpēc arī mana sieva grūtniece tika iesēdināta tajā pašā lidmašīnā. Es ticu, ka policija noskaidros ne tikai aģentus izpildītājus, bet arī tos ministrus, kas bija atbildīgi par sievas ciešanām," pastāstījis vīrietis.

Otrs cietušais Sami Al-Sadi izteicis līdzīgas apsūdzības, ka viņa izdošana Lībijai novedusi pie spīdzināšanas un ciešanām vienā no Kadafi cietumiem.

Britu izlūkošanas dienesta MI6 vadītājs Džons Savers paziņojis, ka dienests pilnībā sadarbosies ar policiju šajā izmeklēšanā, vēsta CNN.

Arī valdība paziņojusi, ka sadarbosies ar izmeklēšanu. "Valdība strikti iestājas pret spīdzināšanu un ļaunumu, necilvēcīgu un degradējošu izturēšanos un sodīšanu," teikts tās paziņojumā. "Mēs neattaisnojam to un neliekam to darīt citiem mūsu vārdā. Drošības un izlūkošanas dienesti nenogurstoši strādās dienu no dienas, lai aizsargātu mūs," norādīts valdības paziņojumā.

Jau ziņots, ka 2011. gada 23. oktobrī Lībija pasludināja tautas atbrīvošanos pēc 42 gadus ilgušās diktatora Muammara Kadafi valdīšanas, kas beidzās ar viņa sagūstīšanu un nāvi, kas nozīmēja faktisko astoņus mēnešus ilgušā pilsoņu kara beigas un valsts virzību uz demokrātiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!