Apvienotās Karalistes policijas augstākās amatpersonas ir paziņojušas, ka neplāno atteikties no pašlaik piekoptās politikas “šaut, lai nogalinātu”, un brīdina, ka cīņā pret terorismu varētu iet bojā arī citi nevainīgi cilvēki, raksta ārvalstu prese.
Paziņojums tika laists klajā pēc tam, kad policists Londonā bija nošāvis 27 gadus veco brazīlieti Žanu Šarlu de Menzesu, noturot vīrieti par spridzinātāju pašnāvnieku.

Policijas priekšnieks sers Aiens Blērs teica, ka viņa pakļautie turpinās īstenot taktiku “nogalināt, lai pasargātu”, par spīti nesen notikušajai “traģēdijai”.

Policija vēl joprojām nopratina trīs vīriešus, kas ir aizturēti uz aizdomu pamata par saistību ar ceturtdienas uzbrukumiem Londonā, raksta BBC.

Sers Aiens jau ir atvainojies par Menzesa nogalināšanu, taču aizstāv savu policistu rīcību.

“Mums jāsaprot, ka šiem cilvēkiem ir jāpieņem ārkārtīgi grūti lēmumu dažu sekunžu laikā, turklāt situācijās, kad ir apdraudētas viņu pašu un apkārtējo cilvēku dzīvības.”

“Tas nebija parasts gadījums, taču ļoti svarīgi ir saprast, ka teroristi vēl joprojām ir uz brīvām kājām. Nogalinātā vietā varēja būt kāds cits, taču mēs darām visu, lai ciestu pēc iespējas mazāk nevainīgu cilvēku.”

“Pats svarīgākais ir tas, ka mēs neveicam kādas darbības bez iemesla, mēs neesam iesaistījušies sazvērestībā ar mērķi nogalināt cilvēkus.”

Policistiem ir pavēlēts tēmēt aizdomās turētajiem spridzinātājiem galvā, jo šāviens ķermenī varētu izraisīt pie tā piestiprināto sprāgstvielu eksploziju.

Brazīlijas valdība ir izteikusi savu neizpratni un šoku par tās pilsoņa pārsteidzīgo nogalināšanu, un ir pieprasījusi veikt izmeklēšanu šajā lietā.

Menzess bija dzīvojis Londonas dienvidu daļā, un piektdien tika nošauts Stokvelas metro stacijā. Viņš jau trīs gadus bija oficiāli dzīvojis Apvienotajā Karalistē, un liktenīgajā dienā bija pievērsis sev policista uzmanību, jo bija tērpies laika apstākļiem nepiemēroti biezās drēbēs un nepakļāvās policista pavēlei apstāties.

Nogalinātā vīrieša ģimenes locekļi ir pārliecināti, ka viņš gājis bojā policista nekompetences dēļ, un viņš ir “valdības pieļauto kļūdu upuris”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!