Lietuvas Vides aizsardzības un Satiksmes ministrijas ir gatavas papildināt esošos Būtiņģes naftas termināla darbības noteikumus, padarot tos pēc iespējas stingrākus.
Kā pēc tikšanās ar Lietuvas kolēģi Henriku Žukauski sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vladimirs Makarovs, abas šīs ministrijas pēc iespējas tuvākā laikā ir gatavas padarīt stingrākus Būtiņģes termināla noteikumus, samazinot pieļaujamo vēja stiprumu un viļņu augstumu, kādā termināls var darboties, vienlaicīgi pārskatot kuģu tonnāžas ierobežojumus, kas noteikti, lai pietauvotos terminālam, tādējādi samazinot avārijas iespējamību tuvu nullei.

Avārija Būtiņģes terminālā pierādīja, ka sabiedrība pieprasa ātru informāciju par notikušo, un tāpēc maijā triju Baltijas valstu ministru tikšanās laikā plānots parakstīt tehnisku protokolu par informācijas apmaiņu, uzsvēra Makarovs.

Runājot par nodarītajiem zaudējumiem, Makarovs uzsvēra, ka Latvija kompensāciju saistībā ar avāriju Būtiņģes naftas terminālā saņems. Pašreizējās aplēses liecinot, ka šī summa var būt 230 000 litu (aptuveni 35 600 latu), taču tā vēl tiks precizēta.

Lietuvas vides ministrs Henriks Žukausks uzskata, ka Latvija informāciju par notikušo avāriju Būtiņģes naftas terminālā saņēma pietiekami operatīvi.

Savukārt Makarova pozīcija attiecībā pret Lietuvu esot nogaidoša. "Pēc sarunām šodien esmu ārkārtīgi nogaidošs," sacīja ministrs, piebilstot, ka šodienas sarunu laikā tika pausta labā griba, bet maijā, ja tiks parakstīts tehniskais protokols par informācijas apmaiņu, tas jau būs solis uz priekšu.

Lietuvas vides ministrs sacīja, ka šīsdienas tikšanās laikā viņš informēja Latvijas kolēģi par avāriju un par tiem līdzekļiem, kas tika pielietoti avārijas seku likvidēšanā.

"Būtiņģes avārija liecina, ka koordinētība abu valstu starpā nebija pietiekama," atzina Žukausks. Tādēļ nepieciešams izveidot tādu mehānismu, kas ļautu operatīvi koordinēt avārijas seku likvidēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!