Pagājušajā nedēļā Lietuvā būtiski pieauga benzīna un dīzeļdegvielas cenas. Benzīna cenu ziņā Lietuva izvirzījusies līderpozīcijās starp Baltijas valstīm, apsteidzot Latviju.
Nedēļas laikā 95.benzīna cena "Statoil" uzpildes stacijās Lietuvā pieauga vidēji par diviem ASV centiem litrā, sasniedzot 0,645 ASV dolārus par litru.

Dīzeļdegvielas cena Lietuvā nedēļas laikā pieauga par vienu ASV centu litrā, sasniedzot 0,485 ASV dolāru līmeni. Neraugoties uz cenu pēdējo paaugstinājumu, dīzeļdegvielas cenu ziņā Lietuva būtiski atpaliek no Latvijas un Igaunijas.

Lietuvas benzīna tirgus eksperti skaidro mazumtirdzniecības cenu kāpumu pirmām kārtām ar naftas produktu cenu pieaugumu pasaulē. Turklāt, domājams, ka arī Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca, kas šobrīd izjūt lielas finansiālas grūtības, bija spiesta būtiski pacelt vairumtirdzniecības cenas, lai paaugstinātu savu rentabilitāti.

Latvijā un Igaunijā pagājušajā nedēļā mazumtirdzniecības cenas vietējās valūtās tikpat kā nemainījās, tomēr nedaudz - vidēji par 0,5 ASV centiem litrā - pazeminājās cenas ASV dolāros.

Latvijā nelielo uzpildes staciju operatori, kuri parasti pārdod benzīnu daudz lētāk nekā "Shell" un "Statoil", pagājušajā nedēļā paaugstināja mazumtirdzniecības cenas vidēji par vienu santīmu (1,5 ASV centiem) litrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!