Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lietuva no ASV papildus iegādājusies vidēja darbības rādiusa prettanku raķešu sistēmas "Javelin" vēl par 97 miljoniem dolāru (86 miljoni eiro), trešdien paziņojusi Aizsardzības ministrija.

Lietuvas Aizsardzības resursu aģentūra pagājušajā nedēļā parakstījusi papildlīgumu ar ASV valdību, kas paredz raķetes, to palaišanas iekārtas un citu aprīkojumu par minēto summu Lietuvas Bruņotajiem spēkiem piegādāt vairākos sūtījumos laikā no 2024. līdz 2028. gadam.

"ASV piegādātās prettanku raķešu sistēmas "Javelin" dod īpaši nozīmīgu ieguldījumu Lietuvas aizsardzības spēju stiprināšanā, palielina Bruņoto spēku kaujas spējas ilgākā laika periodā un darbojas kā atturošs faktors," uzsvēris aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Ministrija norāda, ka ar šīm sistēmām paredzēts papildus apgādāt Lietuvas Bruņoto spēku Sauszemes spēku vienības.

Pēc ASV Aizsardzības drošības sadarbības aģentūras datiem, Lietuva papildus jau agrāk iegādātajām sistēmām pērk vēl 230 raķetes, 20 palaišanas iekārtas un citu aprīkojumu.

Saskaņā ar iepriekšējo līgumu Amerikas Savienotajām Valstīm līdz 2024.gadam jāpiegādā Lietuvai 111 raķetes un desmit palaišanas iekārtas 28 miljonu dolāru (25 miljonu eiro) vērtībā.

"Javelin" sistēmas spēj iznīcināt mērķus 75 metru līdz 2,5 kilometru attālumā gan gaišajā, gan tumšajā diennakts laikā. Tās paredzētas cīņai pret tankiem un bruņutehniku, bet var tikt izmantotas arī pretinieka helikopteru un bunkuru iznīcināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!