Lietuva interesējas par iespēju iegādāties iecerētajai Visaginas atomelektrostacijai Dienvidkorejas atomreaktorus, vēsta Seulas laikraksts "The Chosun Ilbo".

Šonedēļ Dienvidkorejā uzturas Lietuvas delegācija, ko vada aizsardzības ministre Rasa Jukņevičiene. Lietuvas pārstāvji tikušies ar attiecīgo Dienvidkorejas resoru amatpersonām un interesējušies par šāda darījuma iespēju.

"Lietuvas valdība plāno līdz 2018.gadam uzcelt divus atomreaktorus un interesējas par korejiešu reaktoriem, kas ir lēti un droši," avīzei pastāstījis Dienvidkorejas valdības pārstāvis.

Ņemot vērā, ka Lietuvai nav finansiālu iespēju samaksāt par reaktoriem iepriekš, ja šāda vienošanās tiktu panākta, Dienvidkoreja eksportētu savu tehnoloģiju kā neatkarīga elektroenerģija ražotāja. Tas nozīmē, ka Seula finansētu reaktoru būvi, kas kopumā izmaksātu 10 miljardus dolāru (5,2 miljardus latu) un atgūtu šīs investīcijas, pārvaldot spēkstaciju un pārdodot elektroenerģiju.

Lai korejiešu reaktorus eksportētu uz Lietuvu, tie būtu jāpārprojektē saskaņā ar Eiropas reaktoru standartiem. Kā uzskata Dienvidkorejas vadība, pēc vienošanās ar Lietuvu līdzīgi darījumi varētu tikt slēgti arī ar citām Eiropas valstīm, piemēram, Poliju.

"Pielāgoties Eiropas standartiem nebūtu grūti, ja spēsim līdz 2012.gadam izstrādāt svarīgākās kodoltehnoloģijas," sacījis Dienvidkorejas valdības pārstāvis. "Tad mēs varētu eksportēt šīs tehnoloģijas arī uz citām valstīm."

Kā ziņots, februāra sākumā Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks pavēstīja, ka viņa vadītā ministrija izraudzījusi piecus potenciālos investorus, kas varētu iesaistīties jaunās Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecībā. Viņš neatklāja šo kompāniju nosaukumus, bet norādīja, ka kopumā interesi par AES projektu izrādījušas 25 energokompānijas.

Pēc ministra teiktā, jautājums par to, kādas tehnoloģijas tiks izmantotas Visaginas AES, noskaidrosies tikai pēc stratēģiskā investora izraudzīšanās, jo tiks ar to saskaņots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!