Foto: Itar-Tass/Scanpix
Lietuvas ģenerālprokuratūra ir izdevusi Eiropas aresta orderus par 1991.gadā Medininkos notikušajām Lietuvas muitnieku un policistu slepkavībām apsūdzētajiem bijušajiem Rīgas omoniešiem Aleksandram Rižovam, Česlavam Mliņņikam un Andrejam Laktionovam, ziņo ārvalstu masu mediji.

Aresta orderi izdoti saskaņā ar Lietuvas krimināllikuma pantu par nepieļaujamu izturēšanos pret cilvēkiem, kas tiek pielīdzināta noziegumiem pret cilvēci un kara noziegumiem.

Viļņas tiesa jau iepriekš apmierinājusi prokuroru lūgumu aizmuguriski piespriežot visiem trīs bijušajiem omoniešiem drošības līdzekli – arestu.

Šogad 31.jūlijā pagājuši 20 gadi kopš Medinieku notikumiem un lietu varēja arī izbeigt, taču Viļņas tiesa neilgi pirms noilguma termiņa beigām Viļņas tiesa pārkvalificēja apsūdzības no tīšas slepkavības, pildot dienesta pienākumus, uz "starptautiskajās tiesībās aizliegto izturēšanos pret cilvēkiem", kurai nav noilguma.

Jau ziņots, ka 31.jūlijā apritēja 20 gadu kopš padomju milicijas specvienības OMON kaujinieki Medininku robežpunktā nošāva septiņus Lietuvas muitas darbiniekus un policistus, bet viens tika smagi ievainots, taču izdzīvoja.

Omoniešu uzbrukumā tika nogalināti Lietuvas Policijas departamenta ātrās reaģēšanas vienības "Aras" policisti Mindaugs Balavaks un Aļģimants Jozaks, Policijas departamenta ceļu policijas darbinieki Jozs Janonis un Aļģirds Kazlausks, Muitas departamenta Viļņas muitnīcas inspektori Antans Musteiķis un Stanislavs Orlavičs. Uzbrukumā tika smagi ievainots un 2.augustā nomira Viļņas muitnīcas inspektors Ričards Rabavičs. Izdzīvoja tikai smagi ievainotais muitnieks Toms Šerns.

Pagaidām saistībā ar Medininkos notikušajām slepkavībām notiesāts tikai viens cilvēks – bijušais Rīgas omonietis Konstantīns Ņikuļins, kas līdz aizturēšanai dzīvojis Latvijā ar citu identitāti. Viņa uzvārds bija Mihailovs, ko viņš saņēma saskaņā ar liecinieku aizsardzības programmu par palīdzību Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības krimināllietas izmeklēšanā. Viņam 11.maijā Viļņas apgabaltiesa piesprieda mūža ieslodzījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!