Lietuva, kas Afganistānā vada Goras provinces atjaunošanas grupu, meklē partnerus, kas varētu palīdzēt atbalstīt šo reģionu. Tai jau izdevies piesaistīt Japānas atbalstu, bet pašlaik norisinās sarunas ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Azerbaidžānu un Kazahstānu.

Kā pēc tikšanās ar Goras provinces gubernatoru Sajedu Muhamedu Igbalu Munibu pastāstījis Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks, minētās valstis "izrādījušas interesi un apsver iespējas atbalstīt konkrētus sociālos, izglītības un veselības aprūpes projektus".

Pēc viņa teiktā, Goras provinces atjaunošanas grupā darbojas 150 Lietuvas pilsoņi. Tai izdevies piesaistīt cilvēkresursus no ASV, Horvātijas, Ukrainas, Gruzijas un Dānijas, bet Lietuva cenšas šo loku vēl paplašināt.

Ušacks norādījis, ka kopš 2006.gada Lietuva Goras provinces atjaunošanas projektiem piešķīrusi 11,6 miljonus litu (2,4 miljonus latu). Šos līdzekļus papildina citu donoru atbalsts, konkrēti, ASV piešķīrušas 20 miljonus dolāru (10,06 miljonus latu), Japāna, kas jau atvēlējusi divus miljonus dolāru, plāno piešķirt vēl miljonu.

Trijos gados Gorā uzbūvētas 19 nelielas skoliņas, kurās mācās aptuveni 4000 bērnu, ar donoru atbalstu, piedaloties Lietuvai, uzceltas trīs mikrohidroelektrostacijas, veikti izpētes darbi Čahčaranas lidostas, pilsētas ielu un slimnīcas rekonstrukcijai un izstrādāti tehniskie rasējumi bērnunama-dienas centra projektam.

Šogad Lietuva attīstības sadarbības programmām Gorā paredzējusi trīs miljonus litu.

Ušacks apliecinājis, ka Lietuva savas saistības Goras provincē turpinās pildīt un palīdzēs afgāņiem, līdz viņi paši spēs nodrošināt sev pietiekamu administratīvo potenciālu, bet nav prognozējis, kad tas varētu notikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!